Ο Επίκουρος καθηγητής Φυτοπαθολογίας του τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  Ευάγγελος Βέλλιος, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο αγροτικής ανάπτυξης και καθαριότητας του Δήμου Κιλελέρ Βάιο  Βισβίκη, επισκέφθηκε αγροτικές περιοχές του Δήμου όπου εμφανίστηκαν στο σκληρό σιτάρι μύκητες φυλλώματος και εδάφους. Ο καθηγητής μετά από ενδελεχή έλεγχο δήλωσε τα εξής:

«Κατόπιν πρόσκλησης του Δήμου Κιλελέρ και σε συνεργασία με την αρμόδια γεωπόνο του Δήμου Κιλελέρ κυρία Ευαγγελία Στάθη, έγινε επιτόπιος έλεγχος και πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες από καλλιέργειες σκληρού σίτου. Παρατηρήθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις υπήρχε προσβολή φυλλώματος, κυρίως στα κατώτερα φύλλα (κηλιδώσεις-εκτεταμένη χλώρωση-νέκρωση).

Επιπλέον, σε κάποιους αγρούς, παρατηρήθηκε, σε μικρότερη ή μεγαλύτερη έκταση, προσβολή του λαιμού και νέκρωση των ριζών των φυτών. Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των αγρών είναι η μονοκαλλιέργεια με μικρά σιτηρά.

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων έδειξαν ότι στα φυτά που εξετάστηκαν υπάρχει προσβολή φυλλώματος από το μύκητα Septoria sp., με την προσβολή να περιορίζεται κυρίως στα κατώτερα φύλλα. Λαμβάνοντας υπόψη την πρόγνωση του καιρού (έλλειψη βροχοπτώσεων για τις επόμενες ημέρες), δεν προτείνεται επέμβαση με φυτοπροστατευτικές ουσίες.

Η προσβολή του λαιμού και του ριζών οφείλεται στο μύκητα εδάφους Rhizoctonia sp. Ο μύκητας προσβάλλει το ριζικό σύστημα και το λαιμό των φυτών και προκαλεί την πρόωρη ξήρανση τους. Για τη συγκεκριμένη ασθένεια έχει παρέλθει πλέον το κατάλληλο στάδιο για την αντιμετώπιση της. Επομένως, ούτε σε αυτή την περίπτωση προτείνεται επέμβαση με φυτοπροστατευτικές ουσίες.

Τονίζεται ότι σε κάθε περίπτωση, οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τηρώντας το προβλεπόμενο όριο ημερών ψεκασμού πριν τη συγκομιδή, για την αποφυγή εύρεσης υπολειμμάτων στα παραγόμενα προϊόντα».

Τον κύριο Βέλλιο συνόδευσε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Δοξαρά Ε. Κωσταβάρας και αγρότες της περιοχής.