«Εμείς μαζί με το δήμο θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε ότι καλύτερο για το μέλλον της πόλης μας» ήταν το μήνυμα που απέστειλε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός θέλοντας να καταδείξει την αμέριστη στήριξη της περιφέρειας στο εγχείρημα του δήμου Λαρισαίων ώστε η Λάρισα να διεκδικήσει τον τίτλο της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» για το 2021.

Στην κατεύθυνση αυτή, το μεσημέρι της Τρίτης ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, μαζί με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Δημήτρη Τάχο και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Πάνο Σάπκα, επισκέφθηκαν τον κ. Αγοραστό, προκειμένου να τον ενημερώσουν για την πορεία του φακέλου υποψηφιότητας. Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν  επίσης ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κ. Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους και ο γενικός διευθυντής της περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Κώστας Μέγας.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Μετά το πέρας των επαφών, ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε εκτενώς στην έμπρακτη στήριξη που δίνει η περιφέρεια Θεσσαλίας στην προσπάθεια της πόλης της Λάρισας, υπενθυμίζοντας πως στη νέα προγραμματική περίοδο έχει σχεδιαστεί και ενταχθεί το έργο των «δρόμων πολιτισμού» δηλαδή της ενοποίησης των αρχαίων θεάτρων της περιοχής, αλλά και το έργο της «αστικής ανάπλασης της πόλης της Λάρισας». Στόχος αυτών των προσπαθειών κατά τον περιφερειάρχη, είναι να δημιουργηθεί «ένας σωστός φάκελος με τεχνοκρατική επάρκεια» ο οποίος θα δώσει στη Λάρισα τη δυνατότητα να διεκδικήσει τον τίτλο της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης».

Αναλυτικά η δήλωση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού: «Η διεκδίκηση από τη Λάρισα του τίτλου της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» για το 2021, είναι ένα μεγάλο και φιλόδοξο εγχείρημα, με προστιθέμενη αξία για την πόλη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Εμείς ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Προσπαθούμε με έργα και στο νέο ΣΕΣ όπου εντάξαμε ήδη, να αναμορφώσουμε την εικόνα της πόλης και παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει ένας σωστός φάκελος με τεχνοκρατική επάρκεια για να μπορέσει να διεκδικήσει η πόλη και να πετύχει  το στόχο. Αλλά και η διαδρομή της προσπάθειας, θα αφήσει θετικό αποτύπωμα στην πόλη.

Ευελπιστούμε και αισιοδοξούμε ώστε η τελική απόφαση να είναι η Λάρισα. Εμείς μαζί με το δήμο με τον οποίο ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε ότι καλύτερο για το μέλλον της πόλης μας. Το σχέδιο είναι φιλόδοξο, αλλά τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο. Ενωμένοι νομίζω πως μπορούμε να πετύχουμε αρκετά».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης δήλωσε τα εξής: «συναντήθηκα σήμερα με τον περιφερειάρχη για να τον ενημερώσω σε σχέση με τη διεκδίκηση του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας για το 2021, που αποφάσισε το δημοτικό μας συμβούλιο μετά από εισήγηση της δημοτικής αρχής. Είχαμε μία γόνιμη συνάντηση όπου στο πλαίσιο της ενημέρωσης αυτής εξήγησα για το σχέδιό μας, την μεγάλη υπόθεση αυτού του τίτλου που η Λάρισα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει, με έναν σχεδιασμό έργων και έναν σχεδιασμό προγράμματος που πραγματικά μπορεί να κάνει τη διαφορά και να γίνει η Λάρισα η πόλη της Ελλάδας που θα γίνει η πολιτιστική πρωτεύουσα για το 2021.

Μας περιμένει μία σημαντική δουλειά και στην προσπάθεια αυτή πρέπει να έχουμε βοήθειες και από την ευρύτερη περιοχή και βεβαίως απ’ όλους τους θεσμικούς παράγοντες της περιοχής μας και προσωπικά από τον κ. Περιφερειάρχη. Νομίζω ότι στο δημοτικό μας συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη όπου περνάει η προγραμματική σύμβαση με το δημοτικό μας θέατρο που θα αναλάβει την υπόθεση της διαχείρισης όλου του έργου αυτού, θα έχουμε τη δυνατότητα να πούμε περισσότερα πράγματα που αφορούν τον σχεδιασμό μας, πράγματα για τα οποία ενημέρωσα τον κ. Περιφερειάρχη.

Νομίζω πως αυτή τη στιγμή, πέρα από τον σχεδιασμό, αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία να πούμε, είναι ότι πρέπει στην προσπάθεια αυτή να σχεδιάσουμε και να ολοκληρώσουμε υποδομές της πόλης και κυρίως τις πολιτιστικές υποδομές της πόλης, με δύο κύρια έργα. Το ένα είναι το αρχαίο θέατρο και η ολοκλήρωση της αναστήλωσης του και βέβαια το προσκήνιο πολιτισμού. 

Προς την κατεύθυνση αυτή θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στη μέχρι σήμερα προσπάθεια, τον κ. Περιφερειάρχη για τις θετικές του τοποθετήσεις γύρω από το ζήτημα αυτό και βεβαίως να πω τελειώνοντας πως η πόλη πρέπει σύσσωμη με όλους τους ανθρώπους της και σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, να συνταχθεί γύρω από την υπόθεση αυτή, να κινητοποιηθεί, γιατί έτσι μόνον μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και πράγματι η Λάρισα να είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.»

Τέλος, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για το θέμα της περάτωσης των εργασιών στο Α’ αρχαίο θέατρο το οποίο άπτεται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού (χρηματοδοτείται από τομεακό πρόγραμμα), ο κ. Καλογιάννης τόνισε πως υπάρχει δέσμευση ότι το αμέσως επόμενο διάστημα η γενική γραμματέας του υπουργείου θα επισκεφθεί στη Λάρισα, με βούληση να προχωρήσει η αναστήλωση με πιο γοργά βήματα απ’ ότι έγινε μέχρι τώρα.