Για τις προτάσεις που έχει δεχθεί από αυτοκινητοβιομηχανίες της Βόρειας Ευρώπης, αλλά και επιχειρήσεις από την Γαλλία και την Αγγλία μετά την δημιουργία του πρώτου παγκοσμίως λογισμικού σχεδιασμού και προσομοίωσης έργων μηχανικού, μίλησε στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ, ο Παναγιώτης Καρακίτσιος.

Ο κ. Καρακίτσιος, που γεννήθηκε στη Λάρισα και μεγάλωσε στα Φάρσαλα είναι ο ιδρυτής και o διευθύνων σύμβουλος της νεοφυούς επιχείρησης Geomiso, η οποία δημιούργησε το συγκεκριμένο λογισμικό. Είναι επικεφαλής μιας ομάδας 15 ατόμων, τα οποία ζουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά η εμβέλεια της εταιρείας τους, έχει απλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Όπως είπε ο κ. Καρακίτσος στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ, η κρίση μπορεί να δημιουργήσει πολλές ευκαιρίες, αρκεί να αγαπάς αυτό που κάνεις. Ο ίδιος μάλιστα αποτελεί φωτεινό παράδειγμα επιστήμονα που έμεινε στη χώρα του και κατόρθωσε να δέχεται προτάσεις για συνεργασίες από άλλες χώρες της Ευρώπης, χωρίς να χρειαστεί να μετοικήσει στο εξωτερικό. Μάλιστα ο ίδιος προέτρεψε τα παιδιά που θα δώσουν φέτος εξετάσεις να προτιμήσουν τις πολυτεχνικές σχολές, οι οποίες έχουν ένα ευρύτατο πεδίο εφαρμογών, που ξεπερνά κατά πολύ το αυτό καθεαυτό αντικείμενό τους. «Ένας πολιτικός μηχανικός δεν χρειάζεται να ασχολείται μόνο με τις κατασκευές και το μπετόν», είπε ο κ. Καρακίτσος και πρόσθεσε ότι ένας φοιτητής που αγαπά το αντικείμενο του, μπορεί να διευρύνει τους ορίζοντές του, να καινοτομήσει και να γίνει περιζήτητος χωρίς να χρειαστεί να αλλάξει χώρα προκειμένου να βρει εργασία.

ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ
Το Geomiso είναι το πρώτο παγκοσμίως λογισμικό CAD (Computer-Aided Design)/ CAE (Computer-Aided Engineering) δύο σε ένα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως σχεδιαστικό πρόγραμμα όσο και ως λογισμικό προσομοίωσης έργων μηχανικού. Το Geomiso σχεδιάζει πολύ πιο εύκολα και γρήγορα έργα μηχανικού με οσοδήποτε πολύπλοκη γεωμετρία (ενδεικτικά αυτοκίνητο, πλοίο, αεροσκάφος, κτιριακά) σε σύγκριση με τα υφιστάμενα εμπορικά λογισμικά, ενώ μελετά πιο αποδοτικά και με δραστικά αυξημένη ακρίβεια τη συμπεριφορά τους (παραμορφωμένη κατάσταση, έλεγχος αντοχής). Απευθύνεται τόσο σε μηχανολόγους, ναυπηγούς, πολιτικούς μηχανικούς όσο και σε αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, γραφίστες.
Δεν αποτελεί μία ακόμη διαδικτυακή εφαρμογή, αλλά συνιστά τόσο ένα ισχυρό ερευνητικό εργαλείο για την ακαδημαϊκή κοινότητα (υπολογιστική γεωμετρία, υπολογιστική μηχανική) όσο και ένα ισχυρό τεχνολογικό εργαλείο για την επαγγελματική κοινότητα μηχανικών, ενώ καλύπτει ευρύ φάσμα εφαρμογών (αυτοκινητοβιομηχανία, αεροναυπηγική & άμυνα, βιομηχανία καταναλωτικών προϊόντων, εμβιομηχανική).

Ο Παναγιώτης Καρακίτσιος υπήρξε διακεκριμένος μαθητής, φοιτητής τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, ερευνητής και πλέον νέος επιχειρηματίας. Αποφοίτησε πρώτος από το Πρώτο Ενιαίο Λύκειο Φαρσάλων και εισήλθε το 2004 με την πρώτη στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (πρώτη προτίμηση). Από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών αποφοίτησε το 2009 πρώτος μεταξύ 242 μηχανικών με βαθμό πτυχίου 9.47. Έγινε δεκτός πρώτος (μεταξύ 42 μηχανικών) από το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δομοστατικός Σχεδιασμός και Ανάλυση Κατασκευών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 2009, από το οποίο αποφοίτησε με τον υψηλότερο βαθμό 9.87 μεταξύ 55 μηχανικών το 2011. Είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Εργαστήριο Στατικής και Αντισεισμικών Ερευνών του Τομέα Δομοστατικής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ ανήκει στην ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Μανόλη Παπαδρακάκη. Έχει τιμηθεί με τρία πρώτα βραβεία (2007, 2008, 2009), μία υποτροφία (2007) και μία τιμητική υποτροφία (2008) από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, Θωμαΐδειο Βραβείο 2008, Χρυσοβέργειο Βραβείο 2009, Πρώτο Βραβείο Βογιατζόπουλου 2009, Πρώτο Μετάλλιο 2009 Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Τιμητικό Έπαινο και Τιμητική Πλακέτα 2012 από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Θωμαΐδειο Βραβείο 2013, ενώ εξασφάλισε υποτροφία από το Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, το Ίδρυμα Ωνάση και τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

ΕΡΤ