Μαθήματα Kendo και Judo θα γίνονται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στον 2ο όροφο κάθε Τρίτη 16:00-17:30 και στο αμφιθέατρο στο 2ο όροφο κάθε Πέμπτη 17:00-19:30, Παρασκευή 21:00-22:30 και Σάββατο 15:00-17:00 στο Μύλο του Παππά (κεντρικό κτήριο), από την ομάδα J-Arts σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών.

Η ομάδα J-Arts δημιουργήθηκε το 2012 από τους Κωστή Καράση και Θανάση Σταμάτη μέσα από την αγάπη τους για τον Ιαπωνικό Πολιτισμό και την ενασχόληση τους με τις τέχνες της Ξιφασκίας (Kendo - Δρόμος του Ξίφους) και της Ευγένειας (Judo - Δρόμος της Ευγένειας). 

Σκοπός της ομάδας είναι η καλλιέργεια και η διάδοση των Ιαπωνικών τεχνών στον κόσμο της Λάρισας δημιουργώντας έτσι ένα πόλο ανάπτυξης και έκφρασης. 

Ο Κωστής Καράσης σπούδασε οικονομικά και έχει κάνει μεταπτυχιακό στην εφαρμοσμένη πληροφορική του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Κατέχει το βαθμό του 2ου Dan στο Judo από την Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο, έχει παρακολουθήσει σχολή προπονητών της Γ.Γ.Α και έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προπονητή. 

Ο Σταμάτης Θανάσης σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και έχει άδεια εκπαιδευτή υποψήφιων οδηγών αυτοκινήτων. Κατέχει τον βαθμό του 4ου Dan (έναν από τους υψηλότερους στην Ελλάδα), είναι ταμίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Kendo και είναι μέλος της Εθνικής Ομάδας Kendo από το 2008. 

Το Κendo μπορεί να μην είναι πολύ γνωστό στην Ελλάδα, είναι όμως το πιο διαδεδομένο μαχητικό σπορ – πολεμική τέχνη στην Ιαπωνία καθότι είναι μέρος της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και ασκούνται σε αυτό περισσότερα από 1,5 εκ. άτομα εκεί, ενώ είναι διαδεδομένο επισήμως σε 52 χώρες. Είναι αναγνωρισμένο διεθνώς από την SportAccord και στην Ελλάδα είναι σε διαδικασία αναγνώρισης από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. 

To Judo είναι από τις πιο διαδεδομένες πολεμικές τέχνες παγκοσμίως. Ο ιδρυτής του Judo, πτυχιούχος πολιτικών και οικονομικών επιστημών αλλά και άριστος γνώστης της παιδαγωγικής της φυσικής αγωγής και των πολεμικών τεχνών, έθεσε ως βασικό στόχο της τέχνης του, εκτός από τη διάπλαση του ανθρώπινου σώματος και τη διαμόρφωση του ανθρώπινου χαρακτήρα μέσω της ηθικής πειθαρχίας, να μετατρέψει το Τζούντο από μια νέα πολεμική τέχνη σε πραγματικό τρόπο ζωής.

 Έχει ενταχθεί από το 1964 στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων και είναι αναγνωρισμένο από τη ΔΟΕ. Στην Ελλάδα το 1977 αναγνωρίστηκε επίσημα, ως άθλημα και εντάχθηκε στον ΣΕΓΑΣ ενώ το 1985 ιδρύθηκε η Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο. 

Το Kendo και το Judo εξελίχτηκαν μέσα από τις πολεμικές τέχνες της Ιαπωνίας σε σύγχρονες παιδαγωγικές σωματικές δραστηριότητες, οι οποίες σα βασικό σκοπό έχουν να καλλιεργήσουν τους ασκούμενους και να τους δώσουν τα κατάλληλα εφόδια για να βελτιωθούν ως άνθρωποι και να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. 

Όπως αναφέρει η Πανιαπωνική Ομοσπονδία για το σκοπό του Kendo αλλά και όλων των πολεμικών τεχνών: ο σκοπός της εξάσκησης είναι να καλλιεργήσει το σώμα και το μυαλό και να χτίσει ένα δυνατό πνεύμα που να πασχίζει για τη συνεχή βελτίωση μέσα από τη σωστή και σκληρή προπόνηση. Να εξυψώσει την ευγένεια και το σεβασμό στον άνθρωπο, να συνδέει την κοινωνία με ειλικρίνεια και να προάγει τη συνεχή εκπαίδευση. 

Αυτό θα κάνει τους ασκούμενους να αγαπούν την κοινωνία και την πατρίδα τους, να συνεισφέρουν στη δημιουργία πολιτισμού και να προωθούν την παγκόσμια ειρήνη και ευημερία. 

Μπορεί οι Ιαπωνικές Τέχνες να θεωρηθούν ως μια κατά βάση αθλητική δραστηριότητα, όμως ο τρόπος και η φιλοσοφία της διδασκαλίας και της εξάσκησης έχει να κάνει περισσότερο με την ανταλλαγή κουλτούρας μεταξύ δύσης και ανατολής, την προώθηση του πολιτισμού και την καλλιέργεια των ανθρώπων.

Ομάδα J-Arts

Καράσης Κωστής kito_ryu@yahoo.gr 6977077309