Στη μείωση των δημοτικών τελών όπως και των λογαριασμών της ΔΕΥΑΛ σε 5.500 κατοίκους του δήμου αναμένεται να προχωρήσει ο Δήμος Λαρισαίων «εστιάζοντας εμπράκτως» στην κοινωνική πολιτική.

Το «κοινωνικό τιμολόγιο» αφορά σε 4.000 πολύτεκνους, σε 1.100 άτομα με αναπηρίες και σε 400 απόρους – δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων, με τη σχετική απόφαση να επικυρώνεται σε ένα από τα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια, αφού προηγηθεί η συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης η οποία αφορά αποκλειστικά στον προϋπολογισμό του 2015.

Η εισήγηση της δημοτικής αρχής για κοινωνικό τιμολόγιο εξετάζεται αυτές τις ημέρες από το οικονομικό επιτελείο του δήμου και θα λάβει την οριστική της μορφή αφού προηγηθούν επαφές με τους συλλόγους των δικαιούχων, έτσι ώστε να κατατεθεί στην Οικονομική Επιτροπή, να εγκριθεί στη συνέχεια από το Δημοτικό Συμβούλιο με απώτερο σκοπό να εφαρμοσθεί το 2015.

«Ο Κώδικας Δήμων Κοινοτήτων μας περιορίζει» σημειώνει στην «Ε» ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης «σε ό,τι αφορά στις ομάδες των δικαιούχων και ήδη σε άλλους δήμους δεν εγκρίθηκαν αντίστοιχες αποφάσεις.

Θα ξεκινήσουμε από αυτές τις ομάδες που προβλέπει ο νεότερος Κώδικας και θα εντείνουμε τη διεκδίκησή μας προς την Πολιτεία, έτσι ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός των επωφελούμενων ομάδων, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι που αυξήθηκαν λόγω της κρίσης» καταλήγει ο δήμαρχος.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Λαρισαίων θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη οπότε θα γίνει γνωστό, πώς προτίθεται η δημοτική αρχή να επιβεβαιώσει στην πράξη τη δέσμευσή της για «κοινωνικό πρόσημο» στον νέο προϋπολογισμό.

Υπενθυμίζεται πως η δημοτική αρχή έχει δεσμευθεί στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας για ειδική συνεδρίαση με αφορμή την πρόταση του ΕΚΛ για λήψη δέσμης μέτρων προστασίας των ανέργων.

«Εμπόδιο» ωστόσο για την εφαρμογή κοινωνικού τιμολογίου σε κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, ή οι κοινωνικές ομάδες που διεκδικούν αντίστοιχα αιτήματα όπως οι τρίτεκνοι, αποτελεί ο ίδιος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων ο οποίος αποσαφηνίζει πως δικαιούχοι είναι οι άποροι, τα άτομα με αναπηρίες και οι πολύτεκνοι.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο 202 (Επιχορηγήσεις και βοηθήματα) του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων «με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του, είναι δυνατή η μείωση δημοτικών φόρων ή τελών μέχρι το πενήντα τοις εκατό (50%), ή η απαλλαγή από αυτούς για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες και πολύτεκνους, όπως η ιδιότητά τους οριοθετείται αντίστοιχα από την κείμενη νομοθεσία».

ΑΠΟΦΑΣΗ

Με βάση αντίστοιχες αποφάσεις άλλων δήμων της χώρας είναι γνωστό ότι, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν εγκρίθηκαν αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων για κοινωνικό τιμολόγιο σε μακροχρόνια ανέργους και τριτέκνους παρά μόνο σε δικαιούχους που ορίζονται από τον Κώδικα, όπως έπραξε και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Πρακτικό πρόβλημα για τον Δήμο Λαρισαίων αποτελεί επίσης το γεγονός ότι δεν υπάρχει βάση δεδομένων έτσι ώστε να εξακριβωθεί ο πραγματικός αριθμός των δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου. Ετσι σήμερα είναι γνωστό ότι ο Σύλλογος Πολυτέκνων διαθέτει περί τα 4.000 μέλη, σε 1.100 ανέρχονται τα άτομα με αναπηρία και άλλοι 400 είναι οι άποροι, μέσω των προνοιακών επιδομάτων.

Πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι το μέτρο να εφαρμοσθεί όχι μόνο σε δημότες του Δήμου Λαρισαίων αλλά σε κατοίκους του δήμου ενώ από την οριστικοποίηση της απόφασης και αφού εξετασθούν και οικονομικά κριτήρια, η μείωση στα δημοτικά τέλη αλλά και στο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ θα κυμανθεί έως και 50% ή και απαλλαγή σε πολύτεκνους, ΑμεΑ και απόρους, σύμφωνα με τον Κώδικα.

ΔΕΥΑΛ

«Ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας» σημειώνει στην «Ε» ο κ. Καλογιάννης «πλήττεται από την οικονομική κρίση. Σε αντίθεση όμως με τη βούλησή μας, ο Κώδικας δεν προβλέπει τη στήριξη ανέργων, μακροχρόνια ανέργων ή και τριτέκνων και μια τέτοια απόφαση δεν θα εγκριθεί όπως συνέβη και σε άλλους δήμους.

Αρα η ικανοποίηση τέτοιων αιτημάτων απαιτεί τη διεύρυνση του Κώδικα και σε άλλες κατηγορίες οι οποίες πρέπει να ενισχυθούν και προς αυτή την κατεύθυνση θα εντείνουμε τις πιέσεις στην Πολιτεία για διεύρυνση του Κώδικα έτσι ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός των επωφελούμενων ομάδων, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι που αυξήθηκαν λόγω της κρίσης» καταλήγει ο δήμαρχος Λαρισαίων. Διευκρινίζοντας τέλος ότι «στον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΛ για το 2015 θα περιλαμβάνονται αντίστοιχες ρυθμίσεις στο τιμολόγιο, για τις ίδιες κατηγορίες δικαιούχων που προβλέπει ο Κώδικας».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ(ΕΦΗΜ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ)