Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας» αλλάζει αυτό το καλοκαίρι! Παιδιά, έφηβοι και ενήλικες ανακαλύπτουν τους μαγικούς κόσμους της Βιβλιοθήκης από την αρχή και περνώντας την πόρτα της διαπιστώνουν πως

Εδώ δεν είναι Βιβλιοθήκη!

Συμμετέχουν στις δράσεις της μετατρέποντας κάθε φορά τη Βιβλιοθήκη σε κάτι διαφορετικό! 

Οι δράσεις είναι ενταγμένες στην καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας που διοργανώνει

Την προηγούμενη εβδομάδα μετατράπηκε: 

Τη Δευτέρα σε μηχανή του χρόνου. Η εποχή του βωβού κινηματογράφου ζωντανεύει! Έφηβοι μπαίνουν στη Βιβλιοθήκη – μηχανή του χρόνου και βγαίνουν  στο κινηματογραφικό πλατό της εποχής του βωβού κινηματογράφου. Στην πρώτη συνάντηση χωρίστηκαν σε ομάδες και ξεκίνησαν το γράψιμο σεναρίου.

Την Τρίτη σε αρωματικό κήπο. Η συγγραφέας κ. Ευδοκία Ποιμενίδου – Χατζηδημητρίου γνώρισε στα παιδιά ένα παραδοσιακό παραμύθι τη ‘Δαφνοκουκουσιά’. Τα παιδιά μύρισαν και γνώρισαν διάφορα αρωματικά φυτά και φρόντισαν τα φυτά που έχουν φυτέψει είτε τα ίδια ή οι φίλοι τους που συμμετείχαν σε προηγούμενη δράση. 

Την Τετάρτη σε εργαστήρι ηλεκτρομαγνητισμού. Τα παιδιά ταξίδεψαν στο υπέροχο και μαγικό κόσμο των μαγνητών! Με τη βοήθεια της ηλεκτρολόγου – μηχανολόγου Τίνας Μιναρετζή έμαθαν για περίεργες εφευρέσεις και ανακάλυψαν τη δύναμη της έλξης και της άπωσης. 

Την Πέμπτη, όπως και κάθε Πέμπτη όλο το καλοκαίρι μια μεγάλη παρέα παιδιών μοιράστηκαν στιγμές γέλιου, διασκέδασης και σκέψης παίζοντας με τους φίλους τους επιτραπέζια παιχνίδια.

Αυτήν την εβδομάδα τα προγράμματα συνεχίζονται ως εξής:

Δευτέρα  20 Ιουλίου 2015, 11:00 π.μ. - 13:00μ.μ, για έφηβους

Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μία μηχανή του χρόνου – Η εποχή του βωβού κινηματογράφου

Μπαίνουμε στη βιβλιοθήκη – μηχανή του χρόνου και βγαίνουμε στο κινηματογραφικό πλατό της εποχής του βωβού κινηματογράφου. Χωριζόμαστε σε ομάδες, γράφουμε σενάρια, γυρνάμε τα ταινιάκια, προσθέτουμε όπου χρειάζεται λόγια και μουσική και παρουσιάζουμε τις ταινίες μας σε προβολή στη βιβλιοθήκη. Στη συνάντηση αυτή η θεατρολόγος Ανδρομάχη Μακρίδου εξοικειώνει τους έφηβους με την εκφραστικότητα και τη γλώσσα του σώματος.

Δευτέρα  20 Ιουλίου 2015, 9:00 π.μ. - 10:00π.μ, για ενήλικες

Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι ένα εργαστήριο πληροφορικής

Η Βιβλιοθήκη ανοίγει τις πόρτες και στους ενήλικες και τους εξοικειώνει με τις νέες τεχνολογίες. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε τέσσερις συναντήσεις και έχει στόχο τη γνωριμία ενηλίκων με τη χρήση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή εστιάζοντας στο  διαδίκτυο. Η ασφαλής πλοήγηση, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, η αποθήκευση πληροφοριών παύουν να αποτελούν άγνωστες έννοιες για τους εκπαιδευόμενους. 

Τρίτη  21 Ιουλίου 2015, 11:00 π.μ. - 13:00μ.μ, για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών 

Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι ένας τηλεσκόπιο στραμμένο στον ουρανό

Σε συνεργασία με το Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας και με τη βοήθεια πολλών σχετικών βιβλίων ανοίγει ένα παράθυρο στο σύμπαν. Τα παιδιά εξοικειώνονται με τα τηλεσκόπια και μαθαίνουν να τα χρησιμοποιούν για να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Εμψυχωτής στο ταξίδι τους προς τους πλανήτες, τα αστέρια και τους γαλαξίες είναι ο κ. Ιωάννης Χουϊνάβας, φυσικός και υπεύθυνος του Αστεροσκοπείου.

 Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015, 11:00 π.μ. - 13:00μ.μ, για παιδιά ηλικίας 8-11 ετών

Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι ένα μουσείο

Τα παιδιά θα μετατρέψουν τη βιβλιοθήκη σε ένα μουσείο: το μουσείο της ιστορίας της βιβλιοθήκης. Φωτογραφικό και έντυπο υλικό της βιβλιοθήκης, καταγραφή αναμνήσεων από ενήλικους που διάβαζαν ως παιδιά στη βιβλιοθήκη, παλιά βιβλία που έχουν αποσυρθεί θα αναδείξουν τη λειτουργία της βιβλιοθήκης, την ιστορία της και την επίδρασή της στη ζωή της πόλης. 

Η δράση ολοκληρώνεται σε δύο συναντήσεις. Στην πρώτη συνάντηση τα παιδιά έρχονται σε επαφή με άτομα που διάβαζαν ως παιδιά στη Βιβλιοθήκη και σχεδιάζουν την έρευνά τους. Με την αρχειονόμο κ. Φανή Καραγιάννη

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015, 11:00 π.μ. - 13:00μ.μ, για παιδιά ηλικίας άνω των 7 ετών

Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μία λέσχη επιτραπέζιων παιχνιδιών

Κάθε Πέμπτη όλο το καλοκαίρι γινόμαστε μια μεγάλη παρέα και μοιραζόμαστε στιγμές γέλιου, διασκέδασης και σκέψης παίζοντας με τους φίλους μας επιτραπέζια παιχνίδια.

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015, 9:00 π.μ. - 10:00π.μ, για ενήλικες

Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι ένα εργαστήριο πληροφορικής

Η Βιβλιοθήκη ανοίγει τις πόρτες και στους ενήλικες και τους εξοικειώνει με τις νέες τεχνολογίες. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε τέσσερις συναντήσεις και έχει στόχο τη γνωριμία ενηλίκων με τη χρήση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή εστιάζοντας στο  διαδίκτυο. Η ασφαλής πλοήγηση, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, η αποθήκευση πληροφοριών παύουν να αποτελούν άγνωστες έννοιες για τους εκπαιδευόμενους. 

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015, 11:00 π.μ. - 13:00μ.μ, για παιδιά ηλικίας 5-7 ετών

Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μία αίθουσα χορού

Στη Βιβλιοθήκη – όλοι μπορούν να χορέψουν. Ακόμη κι ένας ελέφαντας! Οι μικροί φίλοι της Βιβλιοθήκης με τη βοήθεια του βιβλίου του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη ‘Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει’ ανακαλύπτουν με διασκεδαστικό τρόπο πώς δεν χρειάζεται να είναι εύσωμοι, δυνατοί ή βροντόφωνοι για να το καταφέρουν!

Όλες οι δράσεις δεν έχουν κόστος συμμετοχής. Είναι όμως απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση ενδιαφέροντος. Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση της Βιβλιοθήκης: 28ης Οκτωβρίου 9 και στο τηλέφωνο 2410531973.