Τα πρώτα ραντεβού έχουν γίνει. Τόσο µε τον διευθυντή Προγράµµατος του ΑΝΤ1 Γιάννη Λάτσιο όσο και µε άλλα στελέχη του σταθµού. Καµία από τις δύο πλευρές δεν έχει αποκαλύψει την παραµικρή λεπτοµέρεια των συζητήσεων, όµως ήδη έχει αρχίσει να γίνεται γνωστό πως µεταξύ τύρου και αχλαδίου ετέθη και θέµα επιστροφής. Μιας επιστροφής που αναµένεται καιρό, καθώς η τηλεοπτική εξαφάνιση του Λάκη Λαζόπουλου συζητείται έντονα εδώ και µήνες.

Αυτή τη στιγµή ούτε συµφωνία υπάρχει, ούτε όµως και διαφωνία. Αλλωστε τόσο ο Λάτσιος όσο και ο Λαζόπουλος (σημ. όλοι Λαρισαίοι όπως και ο Λιάγκας) σπάνια ανοίγουν τα χαρτιά τους πριν κάτι θεωρηθεί δεδοµένο. Ειδικά σε ό,τι αφορά τον ισχυρό άνδρα του ΑΝΤ1, οι συναντήσεις είναι πολλές και µε πολλούς αλλά σπάνια διαρρέουν στον Τύπο, καθώς πρόκειται συχνά για ραντεβού που γίνονται λόγω της καλής διάθεσής του να µιλήσει και να ακούσει όποιον θέλει να του µεταφέρει κάποια ιδέα.

Σε πρώτη φάση ο Λαζόπουλος αποφάσισε να µιλήσει στην πρεµιέρα της εκποµπής του Γιώργου Λιάγκα «Late Night» τα µεσάνυχτα της Τρίτης, όπου θα αποκαλύψει όλα όσα πρόκειται να συµβούν. Τα σενάρια που ακούγονται είναι πολλά. Κάποιοι µιλούν για µια νέα εκδοχή παλιότερης εκποµπής του, µια άλλου είδους σατιρική εκποµπή, η οποία δεν θα θυµίζει το «Αλ Τσαντίρι». Ολα είναι ανοιχτά προς το παρόν. Οµως πλέον όλα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν. Η εποχή άλλαξε, η τηλεόραση άλλαξε αλλά και ο Λάκης άλλαξε. Οπότε ό,τι και να γίνει, θα γίνει µε όρους διαφορετικούς.

Οι τελευταίες του εµφανίσεις, άλλωστε, προκάλεσαν αντιδράσεις, έγιναν αντικείµενο αρνητικής κριτικής και ο ίδιος έµεινε εκτός για µεγάλο χρονικό διάστηµα όχι τυχαία. Αυτό, όµως, που έλειπε από τις εκποµπές του Λάκη ήταν η απουσία αυτού που τον καθιέρωσε: η επαφή και η ταύτισή του µε όλα όσα συµβαίνουν γύρω του, τα οποία πάντα µε υπέρµετρο ταλέντο και πρωτοφανή µαεστρία αφουγκραζόταν και µετουσίωνε σε τηλεοπτικό αριστούργηµα.

Αυτή ήταν και η πηγή των «∆έκα µικρών Μήτσων» αλλά και των πρώτων σεζόν του «Αλ Τσαντίρι». Οι αφηγήσεις των ανθρώπων που ζούσαν κοντά του είναι αποκαλυπτικές για τον τρόπο που εµπνεόταν. Κάποια στιγµή αποδέχθηκε πρόταση να βρεθεί σε έναν γάµο. Οι καλεσµένοι απλοί λαϊκοί άνθρωποι επιδόθηκαν σε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά γλέντια και αντιδράσεις που αποτελούν συνιστώσες ενός µεσοαστικού γάµου. Ο γαµπρός, φίλος του Λάκη, τον ρώτησε αν ένιωθε άβολα και του εξέφρασε την απόλυτη κατανόησή του σε περίπτωση που επιθυµούσε να αποσυρθεί. Εκείνος µε απόλυτη φυσικότητα και σχεδόν ενθουσιασµένος του είπε: «Αστει- εύεσαι; ∆εν υπάρχει ωραιότερο πράγµα από το να παρακολουθώ όλο αυτό που συµβαίνει. ∆εν ξέρεις πόσο απολαµβάνω να βλέπω όλους αυτούς τους ανθρώπους και όλα αυτά που κάνουν. Αυτή άλλωστε είναι και η πηγή της έµπνευσής µου».

∆εν µοιάζει απίθανο αυτό που είπε ο Λάκης. Λίγο να έχεις δει τους «Μήτσους» είναι πολύ εύκολο να καταλάβεις ότι όλα αυτά που ακούγονταν θύµιζαν σκηνές της καθηµερινότητας πασπαλισµένες από ευφυείς δόσεις χιούµορ. Μέσα από τις φράσεις ο Λάκης έπιανε τις τάσεις. Και στη συνέχεια τις έκανε σύνθηµα: «Πάµε πλατεία;», «Στρατηγέ µου...».

Το «Τσαντίρι» πάτησε σε αυτά τα χνάρια αλλά τελείωσε άδοξα. Ο Λαζόπουλος αφέθηκε να παρασυρθεί από την αδυναµία και τον θαυµασµό που είχε για τον ΣΥΡΙΖΑ και ευλόγησε κυβερνητικές αποφάσεις επιλέγοντας να δαιµονοποιεί το παρελθόν. Ενα µεγάλο µέρος του κοινού που τον αποθέωνε άλλαξε γνώµη και η τηλεθέαση περιορίστικε. Και κάπως έτσι ήρθε η ρήξη µε τον ALPHA. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η στάση του την περίοδο του διαγωνισµού των τηλεοπτικών αδειών. Το κανάλι που κινδύνευσε και έµεινε εκτός είδε ξαφνικά τον παρουσιαστή- σηµαία του να σιωπά µπροστά σε αυτό που γινόταν και καταδίκαζε σύσσωµος ο σταθµός. Η συνεργασία του Λαζόπουλου µε το κανάλι έληξε άδοξα µεν, αθόρυβα δε. Ακολούθησε µία θεατρική παράσταση, το «Αποχαιρετιστήριο δείπνο», η οποία κατέβηκε εσπευσµένα λόγω εµπορικής αστάθειας. Και στη συνέχεια µια µακρόχρονη αποχή. Για να γεµίσουν οι µπαταρίες; Για να αναθεωρηθούν στάσεις; Για να δοθεί το κατάλληλο οξυγόνο; Μπορεί κάποιο από αυτά να ισχύει µπορεί και όλα µαζί.

Οι απαντήσεις θα δοθούν άµεσα και ενδεχοµένως η επιστροφή να µην είναι τόσο µακριά όσο φαντάζει. Θα φανεί. Οχι µόνο στο χειροκρότηµα. Ηδη ετοιµάστηκε η θεατρική επιστροφή του µε το «Α-πελ-πι-σί-το», το οποίο παραφράζοντας το σουξέ «Despacito» θα επιχειρήσει να θίξει τα κακώς κείµενα - αυτή τη φορά, όπως φαντάζεται ο κόσµος, και της Αριστεράς.

Αφροδίτη Γραμμέλη