Για επιλεκτικές τιμωρίες με διάφορες μεθοδεύσεις και στήσιμο ενός μηχανισμού που θα είναι φιλικά προσκείμενος προς την διοίκηση και δεν θα αντιδρά σε καμιά απόφαση της, έκαναν λόγο στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου εθελοντές, του Τμήματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών Λάρισας. Οι εκπρόσωποι των Εθελοντών Σαμαρειτών αναφέρθηκαν σε συνεχείς και αδικαιολόγητες διώξεις έμπειρων Εθελοντών σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες αποδυναμώνουν το κίνημα και σπιλώνουν το όνομα και την πολυετή προσφορά του Ερυθρού Σταυρού.
Τους Λαρισαίους Σαμαρείτες, που οργάνωσαν μια ομάδα με κεντρικό μήνυμα “Σώστε τον Ερυθρό Σταυρό”, εκπροσώπησαν οι Εθελοντές Νίκος Θεμελής, Δήμος Γκάτζος και Μαίρη Τσακνάκη. Στην συνέντευξη παρούσα ήταν και η κ. Μάρθα Βουγιούκα μέλος του Δ.Σ. του Περιφερειακού τμήματος Θεσσαλονίκης η οποία εκπροσωπούσε όλο το υπό διωγμό Δ.Σ. και αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί και στην Θεσσαλονίκη.
Σε ότι αφορά την Λάρισα οι Σαμαρείτες κατήγγειλαν τα εξής:
«Σοβαρά προβλήματα (όπως σε όλη σχεδόν την Ελλάδα) αντιμετώπιζε και το δικό μας τμήμα και τα επισημαίναμε στις εβδομαδιαίες συναντήσεις μας. Εξουσιοδοτήσαμε τους επικεφαλής του τμήματος να μεταφέρουν τα ερωτήματα αλλά και τα αιτήματα μας στην Διοίκηση. Θα πρέπει να πούμε ότι το τμήμα της Λάρισας είχε το θλιβερό προνόμιο να βρίσκεται στο δυστύχημα των Τεμπών, σε αυτό του Μαλιακού, στον σεισμό της Λευκάδας και όπου αλλού χρειάσθηκε. Οι Εθελοντές μας πιστοί στην υπόσχεση που έδωσαν – η υπόσχεση είναι κάτι αντίστοιχο με τον όρκο – έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους με όποιο κόστος. Αρκετοί από μας έκαναν πολλά βράδια να κοιμηθούν και κάποιοι κατέφυγαν ακόμη και σε υποστήριξη για να ξεπεράσουν το σοκ των κομματιασμένων παιδιών στα Τέμπη.
Ο Αρχηγός του Τμήματος μας Τάσος Βασιλείου (δεν ήταν παρών λόγω ενός ατυχήματος που είχε την Δευτέρα και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο), ο Α΄ Υπαρχηγός Ξενοφών Λέτσας και η Β΄ Υπαρχηγός Πόλα Κουρέτσιου προώθησαν τα ερωτήματα και τα αιτήματα μας στους φυσικούς προϊσταμένους μας. Στο Δ.Σ. του Περιφερειακού τμήματος Λάρισας. Και ενώ περιμέναμε απάντηση ενημερωθήκαμε για την εξοντωτική τιμωρία των τριών με ένα χρόνο αποκλεισμό από κάθε Εθελοντική δράση. Προσέξτε. Έμμισθοι υπάλληλοι τιμώρησαν Εθελοντές με εμπειρία 18, 15, 12 κ.λ.π. ετών. Ανθρώπους που χωρίς καμιά ανταμοιβή πλην της αναγνώρισης από την κοινωνία και έμπειρους εκπαιδευτές-διασώστες τους στέρησαν από την τοπική κοινωνία γιατί τόλμησαν να ρωτήσουν που πάμε και να αιτηθούν εξοπλισμό κατάλληλο για να ανταπεξέλθουν στις καλύψεις που πήγαιναν να κάνουν.

Θεωρήσαμε:
1ον Ότι η συμπεριφορά αυτή μας θίγει γιατί απαξιώνεται η Εθελοντική προσφορά μας και δεν μας υπολογίζουν παρά μόνο για να τρέχουμε όπου η κοινωνία μας χρειαστεί, να βγαίνουν φωτογραφίες για τις Δημόσιες σχέσεις τους και εμείς να είμαστε άβουλα όντα και έρμαια των ορέξεων τους.
2ον Λόγω των αιτημάτων που εμείς προβάλαμε τιμωρήθηκαν τρεις άνθρωποι εκ των οποίων οι δυο θεωρούνται από τους κορυφαίους εκπαιδευτές στην Ελλάδα με χιλιάδες ώρες καλύψεων εκδηλώσεων ή εκπαίδευσης. Αυτό αποδεικνύεται από τα επίσημα έγγραφα και από τις πιστοποιήσεις που έχει ο καθένας τους σαν εκπαιδευτής ακόμη και από διεθνείς Οργανισμούς.
3ο Κατηγορηθήκαμε και χαρακτηριστήκαμε με χυδαίες εκφράσεις που μας θίγουν τόσο σαν άτομα όσο και σαν Εθελοντές.
4ο Η αποδόμηση του τμήματος συνεχίστηκε και με συνεχείς τιμωρίες και προς όποιον Εθελοντή διαμαρτυρόταν για όλα αυτά.
Έτσι λοιπόν συντάχθηκε ένα έγγραφο διαμαρτυρίας που υπογράφουν 73 Εθελοντές, σε σύνολο περίπου 78-80 ενεργών Εθελοντών, που ζητάει την ανάκληση αυτής της απόφασης και τις απαντήσεις στα ερωτήματα μας.
Το Δ.Σ. του Περιφερειακού τμήματος Λάρισας συνεδρίασε και στήριξε τις θέσεις μας εκδηλώνοντας την εμπιστοσύνη του στο τμήμα και τους αρχηγούς του με ψήφους 8-2. Παρ’ όλα αυτά η κατάσταση χειροτέρευσε και αυτή την στιγμή η Λάρισα στερείται ενός οργανωμένου τμήματος που θα καλύψει επείγοντα περιστατικά σε εκδηλώσεις όπου συναθροίζονται πολλοί συμπολίτες μας. Αποφασίσαμε σύσσωμοι να μη συμμετέχουμε σε καλύψεις όπως οι αγώνες της ΑΕΛ, συναυλίες ή άλλες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις μέχρι που να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να υπάρχουν επικεφαλής έμπειροι που θα μας καθοδηγούν και δεν θα τους καθοδηγούμε.
Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τραυματισμός ηλικιωμένου ανθρώπου στο παζάρι ο οποίος έμεινε αβοήθητος για αρκετό χρονικό διάστημα κάτι που μπορεί να ήταν επικίνδυνο ακόμη και για την ζωή του. Η Διοίκηση του Ε.Ε.Σ. στην προσπάθεια της να αποκρύψει το γεγονός μεταφέρει Εθελοντές από την Θεσσαλονίκη και την Κατερίνη για τις καλύψεις που ζητούνται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τακτικής είναι το γεγονός ότι οι αγώνες της ΑΕΛ καλύπτονται από άτομα που μεταφέρονται από την Θεσσαλονίκη τα οποία εκτός από το ότι είναι πολύ λίγα σε σχέση με τις ανάγκες μιας τέτοιας εκδήλωσης δεν γνωρίζουν τον χώρο (Εξόδους κινδύνου, διαδρόμους διαφυγής, κλπ) με αποτέλεσμα η παρουσία τους να είναι διακοσμητική ενώ οι ίδιοι είναι άξιοι συγχαρητηρίων για την Εθελοντική προσπάθεια τους. Θα έπρεπε όμως να μην υποκύπτουν στις παράλογες εντολές της Διοίκησης γιατί ένα ατυχές περιστατικό που δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν θα τους στιγματίσει για όλη τους την ζωή.
Ο Ε.Ε.Σ. ανήκει στον Ελληνικό λαό και κανείς δεν μπορεί να τον κάνει μαγαζάκι του για να εξυπηρετήσει τις όποιες επιδιώξεις του ούτε να τον κλείσει. Γιατί απλά ο Ερυθρός Σταυρός δεν έχει ιδιοκτήτες παρά μόνο ανθρώπους που υπηρετούν τις ιδέες του κινήματος.
Σε λίγο καιρό θα καταθέσουμε και άλλα συντριπτικά στοιχεία που αφορούν την μη σωστή διοίκηση του Ε.Σ. με έγγραφα που θα κάνουν πάταγο και θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον κάθε αρμόδιου. Σε ότι μας αφορά, επιφυλασσόμαστε για να αποκαταστήσουμε την τιμή και την υπόληψη μας αλλά και το κύρος του Ερυθρού Σταυρού με κάθε νόμιμο τρόπο».

ert.gr