Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, επισκέφθηκαν οι μαθητές της Γ τάξης του 20ού Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, οι οποίοι συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μουσειακής Αγωγής «Φτιάχνουμε μπάμπουσκες».

Το πρόγραμμα αυτό σχεδιάστηκε ειδικά και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης του μουσείου που εγκαινιάστηκε πρόσφατα με τίτλο “Η ρωσική παράδοση και κουλτούρα μέσα από αντικείμενα παλιννοστούντων Ελλήνων προσφύγων από τη Ρωσία”. Στόχος ήταν να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά τα στοιχεία που συνδέουν την Ελλάδα και τη Ρωσία, όπως προκύπτουν μέσα από ιστορικά στοιχεία, διαχρονικά.

Οι μικροί μαθητές γνώρισαν τη ρωσική παράδοση και κουλτούρα μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου, αλλά και μέσα από πίνακες Ρώσων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ού αι. 

Είδαν ρωσικά χειροτεχνήματα όπως ξύλινα χοχλομά,  σαμοβάρια, κεντήματα, πουπουλένιες μαντήλες, ματριόσκες, αντικείμενα αργυροχοΐας, πορσελάνες γκζελ κά.

Επίσης, μέσα από ένα παραδοσιακό ρωσικό παραμύθι μεταφέρθηκαν στην τσαρική Ρωσία, σε μια εποχή που τα δώρα των παιδιών τα έφερνε όχι ο Άγιος Βασίλης αλλά η μπάμπουσκα. Με αυτόν τον τρόπο όλοι  μπήκαν στο πνεύμα των Χριστουγέννων που είναι προ των πυλών.

Στη συνέχεια τα παιδιά με ανακυκλώσιμα υλικά κατασκεύασαν μπάμπουσκες ή ματριόσκες, δηλαδή παραδοσιακές ρωσικές κούκλες που η καθεμιά κυοφορούσε παρόμοιες κούκλες μειουμένου μεγέθους.

Τέλος,  περιηγήθηκαν στην έκθεση με εικαστικά έργα του γιατρού και συλλέκτη Γιάννη Κυπαρισσού, ο οποίος εμπνέεται από τον ρωσικό πολιτισμό και παράδοση.

 Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 28/12/16.