Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα η βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας και ο Πρόεδρος του μαρτυρικού Δομένικου και Πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών Ολοκαυτώματος, Στάθης Ψωμιάδης, προκειμένου να ενημερώσουν τους πολίτες του νομού για την ιδιαίτερα θετική εξέλιξη ότι ο πολύχρονος αγώνας για τη δικαίωση του μαρτυρικού χωριού Δομένικου, από την άγρια  σφαγή των αμάχων κατοίκων του το Φεβρουάριο του 1943, ολοκλήρωσε τον βασικό, πρώτο  κύκλο του. 

Ειδικότερα, η κ Λιακούλη, τόνισε ότι «η σθεναρή διεκδίκηση των αποζημιώσεων για τα εγκλήματα πολέμου, δεν είναι πολιτική- είναι εθνικό χρέος, απαίτηση της ίδιας της ιστορίας, απαίτηση των αδικοχαμένων πατριωτών που με το αίμα τους πότισαν το δέντρο της Λευτεριάς . Η υπόθεση του ολοκαυτώματος του Δομένικου, έχει εθνικό και ηθικό πρόσημο. Απαιτείται η Πολιτεία να είναι παρούσα και στην πρώτη γραμμή».

Στη συνέχεια, ως δικηγόρος της υπόθεσης, η κ Λιακούλη ενημέρωσε ότι συζητήθηκε, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Λάρισας και ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα, ο φάκελος της αγωγής των 135 οικογενειών των θυμάτων του ολοκαυτώματος εναντίον του Ιταλικού Δημοσίου και από τη συζήτηση της υπόθεσης, σημείωσε ότι το αντίδικο Ιταλικό Δημόσιο, παραδέχθηκε με τα δικόγραφα που κατέθεσε στο δικαστήριο, ότι οι στρατιωτικοί του που υπηρετούσαν τότε τον φασίστα Μουσολίνι, είναι υπεύθυνοι για το ολοκαύτωμα του Δομένικου και τη σφαγή 140 αμάχων κατοίκων του.

Παρόλα αυτά,  επεσήμανε ότι ο «άμεσος κίνδυνος που αντιμετωπίζει αυτή, η τεράστιας ιστορικής και ηθικής σημασίας υπόθεση για το νομό μας, είναι να απορριφθεί για τυπικούς λόγους και συγκεκριμένα για την μη προσκόμιση του δικαστικού ενσήμου που απαιτείται ήδη με τη νομοθεσία που επανέφερε η Κυβέρνηση και στις αναγνωριστικές αγωγές.

Το ύψος αυτού,  για τις οικογένειες του Δομένικου είναι δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ποσό απολύτως απαγορευτικό για τους Ανθρώπους αυτούς, της εργατιάς και του μόχθου.

Συνέταξα και απέστειλα στον κ Υπουργό σχετική πρόταση νομοθετικής τροποποίησης, προκειμένου να τροποποιήσει τη σχετική διάταξη, όπως άλλωστε υποσχέθηκε ότι θα κάνει, απαντώντας στις 23/01 στην επίκαιρη ερώτησή μου στη Βουλή. Ο κ.  Υπουργός έχει τώρα το λόγο…» κατέληξε η κ Λιακούλη.

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ Γάτσας, εξέφρασε από την πλευρά του την απόλυτη συμπαράσταση του Δήμου Ελασσόνας στην υπόθεση αυτή που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα διεκδίκησης  της περιοχής και  ταυτόχρονα έναν αγώνα μνήμης και ιστορίας για το νομό μας, που πρέπει να δικαιωθεί, ενώ ευχαρίστησε την βουλευτή και δικηγόρο της υπόθεσης εδώ και 10 χρόνια, για τον άοκνο αγώνα της και την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε για να διεθνοποιήσει το θέμα, καθώς και τον Πρόεδρο του Δομένικου για το πάθος του, την προσωπική σφραγίδα του και την καθημερινή του ενασχόληση με το θέμα, με την ανακίνησή του σε όλα τα τοπικά, εθνικά και διεθνή μέσα .

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της μαρτυρικής κοινότητας Δομένικου, κ.Στάθης Ψωμιάδης, αναφέρθηκε στον μεγάλο αγώνα που πραγματοποιήθηκε εδώ και δεκαετίες και μέχρι σήμερα, για τη συλλογή όλων των στοιχείων του ολοκαυτώματος και την απόδειξη της αλήθειας, ευχαρίστησε θερμά την κ Λιακούλη για τον αφιλοκερδή αγώνα της και την μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβάλλει μέχρι σήμερα, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Δήμαρχο Ελασσόνας και το δημοτικό συμβούλιο και παράλληλα ζήτησε από τον κ Υπουργό, που όπως τόνισε, «δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα ηθικής τάξεως, να παρέμβει άμεσα και να άρει μια κραυγαλέα αδικία, που προσθέτει σημαντικό βάρος και σκιές στο ήδη ιστορικά ασήκωτο βάρος,  ενός ολοκαυτώματος».