Λίγες ημέρες μετά τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Πρώτων Βοηθειών, τρία στελέχη του Παραρτήματος Λάρισας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού επισκέφθηκαν το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας και μίλησαν στους εκπαιδευόμενους του Α΄Κύκλου για τη σημασία της παροχής πρώτων βοηθειών. Φέτος, το κεντρικό σύνθημα του ΕΕΣ είναι: «Μάθε Πρώτες Βοήθειες, σώσε ζωές εν μέσω πανδημίας». Η εκπαιδεύτρια Γιώτσα Χριστίνα επικουρούμενη από τις Λιάκου Γεωργία και Κουτσιμπέλα Ζωή –Δήμητρα μίλησε για τη σπουδαιότητα των Πρώτων Βοηθειών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά και στην καθημερινότητα, εκεί όπου η έγκαιρη και σωστή παρέμβαση μπορεί να αποτρέψει μια αναπηρία ή να σώσει μια ζωή. Παρουσιάστηκαν πρακτικές πρώτων βοηθειών για τους τρόπους χειρισμού ατυχημάτων και άλλων σοβαρών περιστατικών, τηρώντας τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. 

Η κ. Γιώτσα τόνισε ότι τα ατυχήματα και οι ξαφνικές αδιαθεσίες εμφανίζονται χωρίς καμιά προειδοποίηση και ο καθένας μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση. Η καλή μας διάθεση και η αγάπη που έχουμε για κάποιον δεν είναι αρκετά για να τον σώσουν. Χρειάζεται γνώση και κατάλληλη εκπαίδευση για να είμαστε χρήσιμοι. Ακολούθως, από τις εκπαιδεύτριες του τομέα Νοσηλευτικής του ΕΕΣ παρουσιάστηκαν  τρόποι παροχής Πρώτων Βοηθειών για πνιγμονή από ξένο σώμα, εγκαύματα, ηλεκτροπληξία και δηλητηριάσεις. 

Την δεύτερη μέρα του σεμιναρίου οι έγκλειστοι εκπαιδευόμενοι ενημερώθηκαν για την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) για ενήλικες, σύμφωνα με τα νέα πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό Covid-19, αλλά και τη σωστή χρήση και αφαίρεση μάσκας και γαντιών. Επίσης, έμαθαν επίσης για τη φροντίδα του τραυμάτων, την αντιμετώπιση αιμορραγίας καθώς και την πρόληψη ατυχημάτων στους χώρους εγκλεισμού. Τέλος, αναπτύχθηκε η ενότητα «παροχή πρώτων βοηθειών σε δυσάρεστες ψυχικές καταστάσεις». Οι εκπαιδευόμενοι εξέφρασαν στο τέλος την ικανοποίησή τους για τη δυνατότητα που τους δόθηκε, να μπορούν να βοηθήσουν, όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και τον συνάνθρωπό τους, όποτε χρειαστεί.