Κατατέθηκε την Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2014 στην οικονομική επιτροπή του Δ. Λαρισαίων το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2015. Με τις ψήφους της δημοτικής πλειοψηφίας εγκρίθηκε και θα συζητηθεί την Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2014 στο Δημ. Συμβούλιο. Μόνο ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψήφισε τον προϋπολογισμό, ενώ οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων (κ. Καραλαριώτου, Κ. Νασιώκα)  ψηφίζοντας παρών επιφυλάχτηκαν να τοποθετηθούν ολοκληρωμένα στην ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου.

            Ο προϋπολογισμός του 2015 που κατέθεσε η νέα δημοτική αρχή συντάχθηκε σύμφωνα με τις επιταγές της συγκυβέρνησης, βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του κρατικού προϋπολογισμού του 2015, που απαιτεί μειώσεις στις κοινωνικές παροχές, αύξηση της φορολογίας, περαιτέρω μείωση των κονδυλίων στην Τακτική Διοίκηση προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ανάγκη, για περαιτέρω ενίσχυση του κεφαλαίου, υλοποιώντας στο ακέραιο τις κατευθύνσεις Ε.Ε., Ε.Κ.Τ., Δ.Ν.Τ., για πλεονασματικούς ή τουλάχιστον ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων αντιλαϊκών προϋπολογισμών στο Δήμο μας, είναι σύμφωνος με τον «Καλλικράτη» και τις κατευθύνσεις του παρατηρητηρίου και της διαρκούς επιτήρησης, που επιβάλλει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και συνεχή αφαίμαξη  των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων.

            ΄Ετσι μεταξύ άλλων προβλέπει την αύξηση της φοροληστείας του λαού μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη, από φόρους ακίνητης περιουσίας, χαράτσια κάθε μορφής που φθάνουν το 70% των εσόδων και που εμφανίζονται αυξημένα σε σχέση με πέρυσι. Δεν προβλέπει καμιά μείωση στα ανταποδοτικά, καμιά απαλλαγή για τα εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα της πόλης, δεν εγγράφει κανένα κονδύλι για την κάλυψη των στεγαστικών, επισιτιστικών, και άλλων αναγκών των ανέργων, χαμηλόμισθων, κτλ., αδιαφορώντας για τα αιτήματα που κατέθεσαν στη Δημοτική Αρχή συνδικάτα και φορείς το προηγούμενο διάστημα για μέτρα ανακούφισης που άπτονται άμεσα της ευθύνης του Δήμου. Επίσης προβλέπει την μείωση των προνοιακών επιδομάτων κατά 9%, ενώ η ΚΑΠ (τακτική επιχορήγηση) είναι κουτσουρεμένη και συνεχίζει την πτωτική πορεία των προηγούμενων ετών (50% μειώθηκε τα τελευταία 3 χρόνια). Έχουμε απογείωση των ελαστικών μορφών απασχόλησης με συμβάσεις έργου (μπλοκ), 2μηνα, 5μηνα, και φυσικά με παράδοση των δομών (αθλητισμός-πολιτισμός) σε ιδιώτες μέσω ΜΚΟ,  ΚΟΙΝΣΕΠ.

            Στο δε τεχνικό πρόγραμμα δεν προβλέπονται έργα που θα καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες, όπως σχολικά κτήρια, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά έργα, κτλ, αντίθετα συνεχίζεται το «ξεκοκάλισμα» των κοινοτικών κονδυλίων μέσω βιοκλιματικών αναπλάσεων που παίρνουν και την μερίδα του λέοντος. Ενώ για λόγους εντυπωσιασμού και παραπλάνησης, εγγράφονται με κωδικούς του ενός (1) ευρώ ορισμένα έργα που δεν πρόκειται ουσιαστικά να γίνουν, ούτε καν να δρομολογηθούν και που αποτελούν δίκαια αιτήματα του λαού  της πόλης. 

            Για τους παραπάνω λόγους η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε στην αρμόδια επιτροπή των προϋπολογισμό και θα τον καταψηφίσει και στην συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου, αναπτύσσοντας ολοκληρωμένα τις θέσεις της και της προτάσεις της. Καλούμε τον λαό της πόλης και τους φορείς να βγάλουν συμπεράσματα αλλά και να πάρουν μέρος στην συνεδρίαση της Πέμπτης, για να λάβουν εικόνα από πρώτο χέρι των θέσεων κάθε συνδυασμού.

Η Λαϊκή συσπείρωση καλεί επίσης τον Λαρισαϊκό λαό να μην πιστέψει τις ψεύτικες και ανέξοδες υποσχέσεις της δημοτικής αρχής της «ανατροπής», των «συμμετοχικών προϋπολογισμών» και του δημάρχου κ. Καλογιάννη για όποια μέτρα ανακούφισης, που παραπέμπονται αόριστα μετά τη ψήφιση του προϋπολογισμού, αφού ήδη αποτυπώνεται ( στον προϋπολογισμό) η πολιτική που θα εφαρμοστεί και θα ακολουθηθεί την επόμενη χρονιά.

Αντίθετα χρειάζεται να οργανώσει την πάλη του και να απαιτήσει από την νέα δημοτική αρχή την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του και το σταμάτημα της αντιλαϊκής πολιτικής που και ο προϋπολογισμός του 2015 προβλέπει.  

Λάρισα 1 Δεκέμβρη 2014