Η «Λαρισαίων Κοινόν» μετά τα κρούσματα που αποκαλύφθηκαν στη δομή μεταναστών της Ριτσώνας, ζητά να ληφθούν προληπτικά μέτρα με απολυμάνσεις χώρων και στη δομή στο Κουτσόχερο και να γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι-τεστ για τον κορονοϊό.

Επίσης, χθες διαπιστώθηκε ότι φιλοξενούμενη σε διαμέρισμα στην περιφέρεια Κιλκίς, βρέθηκε θετική στον ιό COVID 19, κατά τη διάρκεια παραμονής της σε μαιευτική κλινική της πόλης.

Η ίδια και η οικογένεια της τέθηκαν σε αυστηρό κατ΄ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες.

Το πολύ ανησυχητικό αυτό κρούσμα, θέτει σε έντονη αμφισβήτηση την συνέχεια της λειτουργίας των δομών «Εστία 1,2» και «Ήλιος» που χρηματοδοτούν αφειδώς την φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων, επειδή κρίνεται ως ανεπαρκής ο υγειονομικός έλεγχος τους.

Η «Λαρισαίων Κοινόν» ζητά να υπάρξει άμεση παρέμβαση για εξέταση του πληθυσμού της δομής με στόχο την πλήρη αποτύπωση και καταγραφή της υγειονομικής κατάστασης του πληθυσμού της.

Ζητούμε να αυξηθεί ο έλεγχος της δομής και να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας, με ενίσχυση της περίφραξης και ελέγχου της φύλαξης και της εισόδου στον χώρο, ώστε να προστατευθούν όσοι διαμένουν και εργάζονται σ’αυτή αλλά και ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Οι κάτοικοι της Μάνδρας και του Κουτσόχερου ανησυχούν, ότι αν έχουμε ένα κρούσμα σε μία δομή όπου υπάρχει μεγάλος συνωστισμός, τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη.

Επισημαίνεται ότι στη Ριτσώνα υπήρξε κινητοποίηση του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής και της Ελληνικής Αστυνομίας. Όμως, στο Κουτσόχερο υπάρχει τεράστιο έλλειμμα διοικητικής και διαχειριστικής ευθύνης.

Συνεπώς τίθεται πιεστικά το ερώτημα: Ποιός διοικεί τη δομή; Έχει λόγο και ελεγκτικό ρόλο τελικά η αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορεί να προστατεύσει τους δημότες;