Την άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες της Λάρισας από τον παγετό ζητά με δήλωσή της η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Ευαγγελία Λιακούλη.

Αναλυτικά:

«Σε τεράστια αγωνία βρίσκονται σήμερα εκατοντάδες αγρότες του νομού μας, καθώς για άλλη μια φορά είναι αντιμέτωποι με μία πιθανή καταστροφή, εξαιτίας του παγετού που επικράτησε τα ξημερώματα και κυμάνθηκε από -3 εως -5° C, στην περίοδο που το σύνολο των δενδρωδών καλλιεργειών (αμύγδαλα, ροδάκινα, βερίκοκα, αχλάδια. κ.λπ.) βρίσκονται στα ευαίσθητα στάδια της ανθοφορίας και της καρπόδεσης.

Από το πρωί, πλήθος τηλεφωνημάτων από αγρότες όλους του νομού, από  Συκούριο,  Οσσα, Τυρναβο, Αργυροπούλι,  Αμπελώνα, Κοιλάδα και Ελευθερές, καταδεικνύουν την αγωνία και την απόγνωση στην οποία βρίσκονται, μετά το νέο καιρικό χτύπημα, καθώς ζουν τα ίδια που έζησαν και πέρσι, περιμένοντας ακόμη τις αποζημιώσεις τους για το 2019, ενώ υπενθυμίζω, ότι η απάντηση που έλαβα σε σχετική πρόσφατη επίκαιρη ερώτησή μου, από την αρμόδια υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης,  για καταβολές πλέον του de minimis , δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.

Τα δεδομένα του σημερινού παγετού υπάρχουν, καθώς έγινε η επιβεβαίωση από τον μετεωρολογικό σταθμό του ΑΤΑ για τις θερμοκρασίες που επικράτησαν και  ο μηχανισμός καταγραφής των καταστροφών του ΕΛΓΑ οφείλει να κινηθεί άμεσα και να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές.

Τέλος, το αρμόδιο υπουργείο οφείλει να αντιληφθεί ότι αυτή η καταστροφή δεν συντελείται σε «ουδέτερο χρόνο», ούτε εντάσσεται στα πλαίσια των «πιθανών κινδύνων» των παραγωγών, αλλά προκύπτει σε μια περίοδο που ενώ η χώρα και οι πολίτες δοκιμάζονται από την πανδημία του κοροναϊού, οι αγρότες βρίσκονται στα χωράφια τους για να έχουμε εμείς επάρκεια αγαθών και η οικονομία μας να μην καταρρεύσει.

Οφείλει, τουλάχιστον τώρα, αφενός η πολιτική των καταγραφών και των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ να είναι διαφορετική και αφετέρου, οι πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν να είναι διαφορετικές.

Γιατί οι αγρότες μας, δεν αντέχουν πια. Η κατάστασή τους είναι οριακή…»