Οι ραγδαίες και κρίσιμες συνάμα εξελίξεις με την πανδημία του κορωνοϊού έχουν εύλογα και μοιραία θέσει σε δεύτερη μοίρα την επικίνδυνη τροπή που έχουν λάβει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά το παρανοϊκό παραλήρημα του τούρκου προέδρου Ερντογάν να κλιμακώσει τις προκλήσεις κατά της χώρα μας έχοντας ως «όπλο» ανθρώπινες ψυχές, να καταστρατηγήσει τη συμφωνία Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2016 και να προχωρήσει σε πρωτοφανείς ενέργειες όπως η παραβίαση των χερσαίων μας συνόρων, αλλά και ο εμβολισμός της ακταιωρού του λιμενικού.

Προφανώς ο τούρκος πρόεδρος, θολωμένος από τις αλλεπάλληλες ήττες στη Συρία, δεν πρόλαβε να σταθμίσει την αντίδραση της χώρας μας και πολύ περισσότερο να αντιληφθεί ότι στην κρίσιμη συγκυρία, οι Έλληνες βρίσκονται πάντοτε ενωμένοι στην πρώτη γραμμή.

Ασχέτως αν η ρευστή κατάσταση στον Έβρο μας οδηγήσει ακόμη και σε επικίνδυνες ατραπούς, η συμπεριφορά του συνόλου του πολιτικού προσωπικού από το τριήμερο της Αποκριάς μέχρι και σήμερα, έρχεται να καταρρίψει τον μύθο που καλλιέργησαν ορισμένοι περί «διαρκούς προσπάθειας διχασμού» της Ελληνικής κοινωνίας.

Η ξεκάθαρη τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, δεν αφήνει εξάλλου κανένα περιθώριο. Το σύνολο του Ελληνικού κοινοβουλίου, αλλά και η ίδια η κοινωνία, στέκεται ήδη στο ύψος των περιστάσεων και είναι έτοιμοι να δώσουν σθεναρή και αποστομωτική απάντηση σε κάθε ενδεχόμενη κλιμάκωση των προκλήσεων από πλευράς Τουρκίας.

Ακόμη και στις δύσκολες εποχές της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως υφυπουργός προέτασσα την ανάγκη για εθνική ομοθυμία. Σ’ αυτή την κρίσιμη σημερινή συγκυρία είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, ώστε να μη μείνει αναπάντητη καμία πρόκληση. 

Ας το καταλάβουν λοιπόν όσοι επιβουλεύονται πάτριο έδαφός μας: Η χώρα μας ως μία γροθιά, παραμένει ανεξάρτητη κοιτίδα δημοκρατίας, ελευθερίας και αλληλεγγύης. Η Ελλάδα αποτελεί ζωτικό κύτταρο της Ευρώπης και σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η Ελλάδα απέναντι στην παράνοια του Ερντογάν δεν διαιρείται, δεν δειλιάζει, δεν υποχωρεί και δεν παραχωρεί ούτε σπιθαμή εθνικής κυριαρχίας.

*Ο Βασίλης Κόκκαλης είναι βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

* Το άρθρο δημοσιεύθηκε στις 15/3/2020 στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας.