Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζονται οι πιστώσεις σε όσους δικαιώνονται από τις ενστάσεις.

Οι πληρωμές αυτές αφορούν στο πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης έτους 2019 και σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες οι πιστώσεις μετά από τις ενστάσεις προχωρούν χωρίς πρόβλημα.

Οι πληρωμές αυτές μας εξήγησαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προχωρούν ανάλογα με τους φακέλους που στέλνει η κάθε ΔΑΟΚ προς τον οργανισμό πληρωμών.

Όταν δηλαδή μια ΔΑΟΚ στείλει τους φακέλους, τότε ο ΟΠΕΚΕΠΕ κάνει κανονικά ακολούθως τις πληρωμές, αφού κατά διαστήματα το ΥπΑΑΤ εγκρίνει σχετικές πιστώσεις.

Σημειωτέον ότι σε σχέση με το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης 2019 είχαν δημιουργηθεί αρκετά μεγάλα προβληματα ιδίως στην Θεσσαλία, λόγω του ότι πολλοί παραγωγοί δεν είχαν προσκομίσει τις άδειες χρήσης νερού, με αποτέλεσμα να μείνουν απλήρωτοι.

Ακολούθησαν ενστάσεις έως το Γενάρη και οι παραγωγοί αυτοί προσπάθησαν, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥπΑΑΤ, να συγκεντρώσουν μέσα σε λίγο διάστημα τα χαρτιά που απαιτούνται για να αποδείξουν ότι είναι και επιλέξιμοι.

Πολλοί έσπευσαν τότε στους ΤΟΕΒ, οι ιθύνοντες των οποίων βρήκαν ευκαιρία να πιέσουν για να εισπράξουν τυχόν οφειλές για τα τέλη (άρδευσης, αποστραγγιστικά κ.λπ.), ώστε μετέπειτα να τους χορηγήσουν τη βεβαίωση, που απαιτείται για την άδεια χρήσης νέρου.

Μπέρδεμα με τα ενοικιαστήρια

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετώπισαν όσοι αγρότες είχαν προχωρήσει σε ενοικίαση γης για να συμπληρώσουν τα στρέμματά τους και να τα εντάξουν στο πρόγραμμα, ειδικά στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν είχε πληρώσει τα τέλη άρδευσης.

Τότε το μπέρδεμα ήταν μεγαλύτερο, με τους ανθρώπους των ΤΟΕΒ, να ζητούν στοιχεία των ιδιοκτητών, ώστε να έλθουν σε επαφή μαζί τους, μήπως και πληρωθούν, για να δώσουν ακολούθως τη βεβαίωση στον ενοικιαστή.

Σύγχυση δημιουργήθηκε και με τους αγρότες που έχουν ιδιωτική υδροληψία, καθώς μπορεί να είχαν κάνει αίτηση για να λάβουν βεβαίωση (η οποία χρειάζεται για την άδεια χρήσης), αλλά αυτή να έγινε πριν από μια πενταετία και ακόμα οι αρμόδιες υπηρεσίες να μην πρόλαβαν να την... εξετάσουν.

Παράλληλα, όπως πληροφορείται ο ΑγροΤύπος, αρκετοί είναι οι παραγωγοί που μη μπορώντας να προσκομίσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την άδεια χρήσης νερού μέσα σε τόσο λίγο διάστημα, προσκόμισαν υπεύθυνες δηλώσεις ότι τα χωράφια τους είναι αρδευόμενα, ενώ τέλος μερικοί προσπάθησαν να πάρουν βεβαιώσεις από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

agrotypos.gr