«Η λογική του ‘’πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι’’ είναι μια απαράδεκτη λογική, ιδίως, σε ό,τι έχει να κάνει με τις κυβερνητικές αποφάσεις, που κατάφορα καταπατούν και θίγουν τα δικαιώματα των παραδοσιακών αποσταγματοποιών, όπως βέβαια και των 380.000 μικρών αμπελοκαλλιεργητών σε όλη την Επικράτεια» τονίζει η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Η βουλευτής Λάρισας ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να δώσει εξηγήσεις από το βήμα της Βουλής, σχετικά με την πρόσφατη εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, η οποία επιβάλλει μεγάλα πρόστιμα και ποινές σε διήμερους αποσταγματοποιούς, αλλά και λιανοπωλητές τσίπουρου και τσικουδιάς, οι οποίοι εξακολουθούν να ονομάζουν το χύμα τσίπουρο και τη χύμα τσικουδιά με το παραδοσιακό όνομά τους, αντί «προϊόντων απόσταξης διημέρων», όπως το κυβερνητικό έγγραφο αξιώνει.

«Η παραδοσιακή διαδικασία απόσταξης τσίπουρου και τσικουδιάς, αποτελεί άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, με αδιάκοπη ενασχόληση από την Μινωική εποχή μέχρι και σήμερα, είναι συνυφασμένη με τη διατήρηση της μικρής αγροτικής οικονομίας, της αμπελουργίας, αλλά και με την ανάπτυξη και διατήρηση του πολιτισμού και της τοπικής κουλτούρας των παραδοσιακών αποσταγματοποιών (διήμεροι), με την γνωστή σε όλους παραδοσιακή διαδικασία απόσταξης (καζανέματα)», τονίζει στο κείμενο της ερώτησης η πολιτικός από την Θεσσαλία.      

Παράλληλα, η Ευαγγελία Λιακούλη ζητά από τον Άδωνι Γεωργιάδη να καλέσει σε ανοιχτό διάλογο τους εν λόγω παραγωγούς και λιανοπωλητές, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος για την επίλυση της μεταξύ τους διένεξης, δεδομένου ότι με τον βιαστικό και χωρίς διαβούλευση τρόπο που η συγκεκριμένη εγκύκλιος εκδόθηκε,  μόνο σοβαρές υπόνοιες για την επίμαχη κυβερνητική απόφαση αφήνει.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Μεγάλα προβλήματα δημιουργεί σε διήμερους αποσταγματοποιούς, αλλά και λιανοπωλητές τσίπουρου και τσικουδιάς, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα και ποινές, πρόσφατη εγκύκλιος (από 20/1/2020) της Γ.Γ. Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, λόγω του ότι εξακολουθούν να ονομάζουν το χύμα τσίπουρο και τη χύμα τσικουδιά, με το παραδοσιακό όνομά τους, αντί «προϊόντα απόσταξης διημέρων», όπως υποτίθεται ότι υποχρεούνται από το νόμο. Ωστόσο, πουθενά στην κείμενη νομοθεσία (Υ.Α.91354/2017 & Ν.2969/2001) δεν έχει θεσπισθεί απαγόρευση χρήσης της ονομασίας «τσίπουρο» και «τσικουδιά» για τα προϊόντα των διήμερων αποσταγματοποιών.

Δεδομένου ότι η φύση του παραγόμενου αποστάγματος ως παραδοσιακού τσίπουρου και παραδοσιακής τσικουδιάς προκύπτει ευθέως από τις άδειες απόσταξης που εκδίδει η ίδια η Πολιτεία, μέσω των τελωνείων.

Δεδομένου ότι η περιγραφή των εν λόγω προϊόντων (με βάση πρώτες ύλες, βαθμό αλκοόλης κλπ.) καλύπτονται επαρκώς στα σχετικά παραρτήματα του Κανονισμού 110/2018 ΕΚ, ως αποσταγμάτων στεμφύλων σταφυλής, έχοντα βαθμούς αλκοόλης άνω του 37.5 % του τελικού προϊόντος.

Δεδομένου ότι η παραδοσιακή διαδικασία απόσταξης τσίπουρου και τσικουδιάς, η οποία αποτελεί άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, με αδιάκοπη ενασχόληση από την Μινωική εποχή μέχρι και σήμερα, είναι συνυφασμένη με τη διατήρηση της μικρής αγροτικής οικονομίας, της αμπελουργίας, αλλά και με την ανάπτυξη και διατήρηση του πολιτισμού και της τοπικής κουλτούρας των παραδοσιακών αποσταγματοποιών (διήμεροι), με την γνωστή σε όλους παραδοσιακή διαδικασία απόσταξης (καζανέματα).     

Δεδομένου ότι η εν λόγω εγκύκλιος θίγει βάναυσα την δραστηριότητα των παραδοσιακών αποσταγματοποιών, όπως βέβαια και των 380.000 μικρών αμπελοκαλλιεργητών, οι οποίοι δεν θα μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν τα υπολείμματα της παραγωγής τους, δηλαδή τα στέμφυλα από την έκθλιψη των σταφυλιών, ούτε το προϊόν της απόσταξής τους, χάνοντας έτσι το πενιχρό συμπληρωματικό τους εισόδημα.

Δεδομένου ότι η πάταξη της παραγωγής λαθραίου χύμα τσίπουρου και τσικουδιάς και η συναφής φοροδιαφυγή που τα συνοδεύει, δεν θα εξαλειφθούν από την αγορά, με την αλλαγή του ονόματος των παραδοσιακών χύμα προϊόντων, αλλά με την ενίσχυση των ελέγχων της μεθόδου παραγωγής τους και την τήρηση των αυστηρών προδιαγραφών του Νόμου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Αν προτίθεται να καλέσει σε ανοιχτό διάλογο τους εν λόγω παραγωγούς και λιανοπωλητές, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος για το ζήτημα της πάταξης της λαθρεμπορίας των χύμα ακατάλληλων αλκοολούχων;

2.    Αν σκοπεύει να ανακαλέσει την επίμαχη εγκύκλιο, η οποία με τον βιαστικό και χωρίς διαβούλευση τρόπο που εκδόθηκε,  μόνο υπόνοιες αφήνει;