Ως χώρα για την παρουσίαση μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχει επιλεχθεί η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα αμερικανική εταιρία κατασκευής UAV κατηγορίας “MALE”  ζήτησε και έλαβε άδεια από τις ελληνικές αρχές για να επιδείξει το αεροσκάφος της, ένα MQ-9 Reaper “Guardian”,  σε εκπροσώπους 11 διαφορετικών χωρών.

Στις 10 Δεκεμβρίου είχε γίνει επίδειξη στην Πολεμική Αεροπορία, ενώ στις 19 Δεκεμβρίου το αεροσκάφος αυτό που μπορεί να φέρει οπλισμό θα επιδειχθεί στα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ. Ολες οι επιδείξεις γίνονται στην 110 ΠΜ στη Λάρισα.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα… air show αμερικανικής εταιρίας που θέλει να πωλήσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της σε ευρωπαϊκές αλλά και σε αραβικές χώρες.


Η Ελλάδα αποκτά 4 μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Σύμφωνα όμως με τους προγραμματισμούς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η χώρα μας πρόκειται να προμηθευτεί τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα δύο από τις ΗΠΑ και τα άλλα δύο με τη μέθοδο του leasing από το Ισραήλ, ενώ εντός του 2020 θα αποκτήσει και το πρώτο UAV ελληνικής κατασκευής από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα η Πολεμική Αεροπορία παρακολουθεί τις δραστηριότητες των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τα οποία άρχισαν να επιχειρούν από το κατεχόμενο Λευκόνοικο της κατεχόμενης επαρχίας Αμμοχώστου.

Κάτι βεβαίως που κάνουν και τα ραντάρ των βρετανικών βάσεων της Κύπρου. Πάντως την Δευτέρα υπήρξε μειωμένη δραστηριότητα τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Πολεμική Αεροπορία εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο δύο ζεύγη τουρκικών F-16 μεταξύ Λήμνου – Λέσβου και Λέσβου- Χίου τα οποία αναχαιτίστηκαν αμέσως από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Δεν προέλαβαν αντίσταση, δεν σημειώθηκαν εικονικές αερομαχίες (dog fights).

Στον Αραξο είχαν προσγειωθεί τέσσερα βελγικά F-16 για συνεκπαίδευση με  ελληνικά F-16.

Τι θα απογίνουν όμως οι περίπου 50 πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ  που βρίσκονται στη βάση του Ινσιρλίκ σε περίπτωση που ο Τάγιπ Ερντογάν κάνει πράξη αυτό που δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να την κλείσει σε απάντηση ως προς τις απειλές των αμερικανικών κυρώσεων και σε ένα ξεχωριστό ψήφισμα της Γερουσίας των ΗΠΑ που αναγνώρισε τους μαζικούς φόνους των Αρμενίων πριν από έναν αιώνα ως γενοκτονία;Ουδείς γνωρίζει.

Αν και η αεροπορική βάση του Αράξου διαθέτει τις υποδομές να αποθηκεύσει πυρηνικές βόμβες (το είχε κάνει άλλωστε και στο παρελθόν) εντούτοις θεωρείται σχεδόν απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ισως οι αμερικανικές πυρηνικές βόμβες να απομακρυνθούν οριστικά από την Ευρώπη ή εάν θα παραμείνουν μπορεί να αποθηκευτούν είτε στη Ρουμανία είτε στην Γερμανία.

Αλλά τούτο δεν ισχύει για τον υπόλοιπο εξοπλισμό και τα αεροσκάφη της βάσης του Ινσιρλίκ που μπορούν να μετασταθμεύσουν και στην Ελλάδα.

Nίκος Χασαπόπουλος (tovima.gr)