Στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων συναντήσεων, η Φωτογραφική Ομάδα fplus, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, διοργανώνει την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 19:00, στον Μύλο του Παππά (κεντρικό κτήριο - 1ος όροφος), μια παρουσίαση αφιερωμένη στην σπουδαία Βρετανίδα φωτογράφο (γεννημένη στην Καλκούτα της Ινδίας), Julia Margaret Cameron (1815 – 1879).

Την παρουσίαση επιμελείται η Φωτεινή Καραγιαννάκη

Είσοδος ελεύθερη

Η Julia Margaret Cameron γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου του 1815 στην Καλκούτα της Ινδίας. Το πατρικό της επίθετο ήταν "Pattle".

Η Τζούλια ήταν το τέταρτο από τα δέκα παιδιά και ένα από τα επτά που κατάφερε να επιβιώσει μέχρι την ενηλικίωση.

Η οικογένειά της ήταν ευκατάστατη, καλλιεργημένη και καλά μορφωμένη. Ο πατέρας της ήταν Βρετανός αξιωματούχος και εργαζόταν στην Ινδία, ενώ η μητέρα της ήταν Γαλλίδα αριστοκρατικής καταγωγής.

Η ενασχόλησή της με τη φωτογραφία προέκυψε σχεδόν τυχαία όταν το 1863 έλαβε μια φωτογραφική μηχανή ως Χριστουγεννιάτικο δώρο από την κόρη της και τον γαμπρό της.

Η Τζούλια Μάργκαρετ Κάμερον ξεκίνησε την καριέρα της στη φωτογραφία στην ηλικία των σαράντα οκτώ.

Το 1865 έγινε μέλος της Φωτογραφικής Εταιρείας της Σκωτίας

Τον Νοέμβριο του 1865 επίσης παρουσίασε και την πρώτη της ατομική έκθεση φωτογραφίας.

Οι εκτυπώσεις της δημιούργησαν ισχυρή ζήτηση και έδειξε την δουλειά της σε ολόκληρη την Ευρώπη, εξασφαλίζοντας βραβεία στο Βερολίνο το 1865 και 1866 και μια αξιόλογη αναφορά στο Δουβλίνο.

Τον Αύγουστο του 1865, το Μουσείο South Kensington, (Victoria & Albert Museum σήμερα), αγόρασε 80 από τις φωτογραφίες της.

Τρία χρόνια αργότερα, το μουσείο πρόσφερε δύο δωμάτιά της να τα χρησιμοποιήσουν ως στούντιο για τα πορτραίτα της.

Για πάνω από μια δεκαετία η Κάμερον ήταν αρκετά δημιουργική. Η ίδια δημιούργησε πάνω 900 φωτογραφίες.