Οι Εκδόσεις BELL και το Βιβλιοχαρτοπωλείο ΑΝΕΜΟΣ διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου του Λαρισαίου συγγραφέα Άγγελου Μανουσόπουλου «Στην πόλη των ξένων», με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας.

Η παρουσίαση θα γίνει την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 19:30, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας (Κούμα 28).

Θα μιλήσουν για το βιβλίο ο συγγραφέας Άγγελος Πετρουλάκης, η συγγραφέας Έλενα Σαλιγκάρα και ο διευθυντής των Εκδόσεων Bell Χάρης Νικολακάκης.

Συντονίζει η συγγραφέας Ιωάννα Γκανέτσα.

Η υπόθεση του μυθιστορήματος εκτυλίσσεται στην Ξενιάδα, μία φανταστική πόλη στα σύνορα της χώρας, περίκλειστη από φράχτες και συρματοπλέγματα, στην οποία ζουν οι μετανάστες που απελευθερώνονται από τα παρακείμενα κέντρα κράτησης, έως ότου αποφασιστεί εάν θα τους χορηγηθεί άδεια διαμονής ή εάν θα απελαθούν.

Στην πόλη αυτή συναντιούνται τα τρία πρόσωπα της ιστορίας: Ο Αλέξανδρος, αστυνόμος της Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, που μετατέθηκε στην Ξενιάδα προσπαθώντας να ξεπεράσει ένα επώδυνο διαζύγιο, η Ζαχρά, που ήρθε στην πόλη αναζητώντας νέα για το γιο της που έδωσε από εδώ τα τελευταία σημεία ζωής, και η Μαριάνα, δικηγόρος και μέλος μη κυβερνητικής οργάνωσης που βοηθά μετανάστες.

Μεταξύ του Αλέξανδρου και της Μαριάνας δημιουργείται μια εξ ορισμού επισφαλής ερωτική σχέση, ενώ η Ζαχρά, αναζητώντας μάταια κάποιο νέο για την τύχη του γιου της, θα γνωρίσει τη Μαριάνα, από την οποία θα βρει συμπαράσταση και βοήθεια. Παράλληλα η έρευνα του Αλέξανδρου για την εξαφάνιση θα αποκαλύψει ότι η άκρη του νήματος βρίσκεται στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξενιάδας.

Συμπρωταγωνιστής στην ιστορία, αθόρυβος αλλά πάντα παρών, είναι η ίδια η Ξενιάδα, μια πόλη που αναδεικνύεται σε κάτι περισσότερο από ένα απλό σκηνικό: ένα ασφυκτικό πλαίσιο που, άλλοτε θέλγοντας και άλλοτε απωθώντας, επηρεάζει ριζικά –με υπερφυσικό θα ‘λεγε κανείς τρόπο– τις ζωές των ανθρώπων που έτυχε να βρεθούν στην αγκαλιά της.

Το «Στην Πόλη των Ξένων» είναι μια καθηλωτική ιστορία που ακροβατεί επιδέξια ανάμεσα στο μυστήριο, στο κοινωνικό και στο δυστοπικό μυθιστόρημα.

Ο Άγγελος Μανουσόπουλος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1971. Σπούδασε Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη. Διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικούς ιστότοπους και έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.

Η συλλογή "Ο πόνος της επιστροφής", με νοσταλγικά κείμενα που δημοσιεύθηκαν στο ιστολόγιό του, κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαδίκτυο σε ψηφιακή μορφή. Το "Στην πόλη των ξένων" είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Ζει και εργάζεται στη Λάρισα.