Συναυλία Μουσικής Δωματίου με έργα για φλάουτο, πιάνο και βιολοντσέλο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στις 20.30 στην Αίθουσα Συναυλιών του ΔΩΛ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Johan Sebastian Bach: Σονατα για φλάουτο και πιάνο- BWV 1030
Franz Joseph Haydn: Τρίο «του Λονδίνου»  για δυο φλάουτα και τσέλο - αριθμός 1- Hob VI
Francis Poulenc: Σονάτα για φλάουτο και πιάνο

Φλάουτο: Κίρα Σαπλαχίδου, Πέτρος Παππάς
Πιάνο: Βίκυ Κακαγιάννη
Βιολοντσέλο: Νίκος Νικολαϊδης
Τιμή εισιτηρίων: 5€
Φοιτητές/μαθητές/άνεργοι: Δωρεάν

Φημολογείται ότι ο J.S.Bach έγραψε αυτή τη σονάτα για τo "μαύρo πρόβατo” της οικογένειας. Η ταυτότητα του φλαουτίστα για τον οποίο οραματίστηκε ο Bach αυτό το απαιτητικό γεμάτο λεπτομέρειες κομμάτι περιβάλλεται από μυστήριο.

Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να έχει γραφτεί για έναν εξαιρετικό μουσικό. Δεν είναι απίθανο ότι ο ερμηνευτής της Sonata in B minor ήταν ο γιος του Bach, Johann Gottfried Bernard, ένας πολύ ταλαντούχος μουσικός, με προβληματικό χαρακτήρα.

Αυτός ο τρίτος γιος του J.S.Bach, που γεννήθηκε το 1715, αναφέρεται ελάχιστα στη βιβλιογραφία του Bach. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς πέθανε νέος και καμία σύνθεση δεν είναι γνωστή από αυτόν.

Σε μια συζήτηση που είχε ο μεγάλος W.Mozart με τον δάσκαλό του Joseph Haydn πριν το ταξίδι του τελευταίου στην Αγγλία, του τόνισε την έλλειψη της ικανότητάς του στις ξένες γλώσσες. Ο Haydn του απάντησε: «η γλώσσα μου είναι κατανοητή σε όλον τον κόσμο».

Το τρίτο κομμάτι του προγράμματος, αφιερωμένο στην  Elizabeth Sprague Coolidge από τον Poulenc και εμπνευσμένο από τη στενή του φίλη Raymonde Linossier, γράφτηκε σε μια σκοτεινή περίοδο της προσωπικής ζωής του συνθέτη. Ο συνδυασμός του φλάουτου με το πιάνο αντιπροσωπεύει ιδανικά τον συνθέτη και το ιδιαίτερο μουσικό του στυλ.