Επιδιδυμίτιδα  ονομάζεται η φλεγμονή της επιδιδυμίτιδας, δηλαδή του οργάνου που αποτελεί γέφυρα ανάμεσα στον όρχι και τον σπερματικό πόρο. Η πάθηση αυτή μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες αλλά κυρίως στην ηλικία των 19 χρόνων έως τα 35.
Αίτια και παράγοντες κινδύνου της επιδιδυμίτιδας
Κύριο αίτιο είναι η εξάπλωση κάποιας μικροβιακής λοίμωξης στην ουρήθρα. Τα μικρόβια μπορεί να είναι διαφορετικά ανάμεσα σε διάφορες ηλικίες.
Οι παράγοντες που μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για την εμφάνιση της επιδιδυμίτιδας είναι οι χειρουργικές επεμβάσεις στο ουροποιητικό σύστημα, ο μόνιμος καθετήρας αλλά και οι συνεχόμενες σεξουαλικές επαφές, χωρίς προφύλαξη με διαφορετικούς και πολλούς συντρόφους.
Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα της επιδιδυμίτιδας
Συνήθως ξεκινάει με πυρετό και ένα αίσθημα βάρους στην περιοχή των όρχεων. Με το άγγιγμά τους συνήθως υπάρχει ευαισθησία. Σε τελευταία φάση, οι όρχεις μπορεί να διογκώνονται και να είναι ιδιαίτερα σκληροί.
Επιπλέον συμπτώματα είναι η αδυναμία, η δυσφορία στο κάτω μέρος της κοιλιάς αλλά και στους βουβώνες και η δυσουρία. Συνήθως μαζί με αυτά τα συμπτώματα, εμφανίζεται και συχνουρία.
Είναι σίγουρα επιδιδυμίτιδα;
Αρκεί μία γενική εξέταση αίματος αλλά και μία καλλιέργεια ούρων για την εμφάνιση ή όχι μιας λοίμωξης. Επιπλέον το υπερηχοτομογράφημα όρχεων θα δείξει επίσης μοναδικά ευρήματα που θα βοηθήσουν τον γιατρό να καταλάβει πολλά.
Θεραπεία
Η φαρμακευτική αγωγή είναι πολύ σημαντική για την κάλυψη των συμπτωμάτων. Συνήθως χορηγούνται αντιβιοτικά. Το σπασουάρ επίσης είναι πολύ σημαντικό εσώρουχο, αφού συγκρατεί τους όρχεις ψηλά. Αν η κατάσταση είναι πιο σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί παραμονή στο νοσοκομείο για παρακολούθηση.

Πρωτογέρου Βασίλειος
Χειρουργός Ουρολόγος

uroandrology.gr