Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30 η Θεατρική Ομάδα Ιατρικής-Βιοχημείας Λάρισας (Θ.Ο.Ι.Β.ΛΑ.) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Χωρίς Υποβολέα» παρουσιάζει στο Β΄ Αρχαίο θέατρο (Εργατικής Πρωτομαγιάς και Ταγμ. Βελισσαρίου) το πρωτότυπο θεατρικό δρώμενο «Κρίσις Χαλεπή».

Πρόκειται για μια προσπάθεια δραματοποίησης της πορείας συγγραφής του Όρκου από τον Ιπποκράτη, βήμα-βήμα, από τη διδασκαλία της ιατρικής επιστήμης στη θεραπεία και το ιατρικό απόρρητο.

Μέσα από την κινησιολογία ο Ιπποκράτης πλάθει το ανθρώπινο σώμα, καθώς αναζητώντας τα δομικά στοιχεία του, υποστήριξε ότι η υλική υπόσταση του σώματος αποτελείται από τέσσερις χυμούς (αίμα, φλέγμα, ξανθή χολή, μαύρη χολή), οι οποίοι εκκρίνονται από τα τέσσερα βασικά όργανα: καρδιά, εγκέφαλος, ήπαρ και σπλήνα, αντίστοιχα. Διδάσκει τον συσχετισμό των δομικών στοιχείων του ανθρώπου με τα δομικά στοιχεία του κόσμου καταδεικνύοντας ότι η κατασκευή του ανθρώπου είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτήν του κόσμου.

Στην ακμή της καριέρας του σώζει την Αθήνα από τον καταστροφικό λοιμό και γίνεται Πολίτης των Αθηνών, αναγνωρίζοντας την προληπτική ιδιότητα της φωτιάς. Με τη θεατρική αναπαράσταση της ιστορίας και τη ζωντανή μουσική επένδυση επί σκηνής θα γραφτεί η συνέχεια του όρκου.

Τέλος, θεμελιώνεται το ιατρικό απόρρητο λίγο πριν την ολοκλήρωση του όρκου και τονίζεται η σημασία και το βάρος του ιατρού μέσα από τη διασκευή του θεατρικού μονολόγου «HIV» του Θανάση Τριαρίδη, με χαρακτηριστικό την έντονη αλληλεπίδραση των ηθοποιών με το κοινό.

Παράλληλα, στον χώρο του θεάτρου ο Δημήτρης Σαμουήλ παρουσιάζει τη φωτογραφική του έκθεση με θέμα το Ιπποκρατικό σώμα.

Συμμετέχουν τα μέλη της Θ.Ο.Ι.Β.ΛΑ.: Ελένης Κων/νος, Ζαφρανάς Αλ., Σαμουήλ Δ., Σταματοπούλου Αν., Χαρούλη Μ.

Επιμέλεια: Ζαφρανάς Αλ., Σαμουήλ Δ., Χαρούλη Μ.

Μουσική επένδυση: Ζαφρανάς Αλ., Καλαμποκίδης Ευθ.

Η εκδήλωση, που εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο «Ιπποκράτης – Η Αέναη επιστροφή», οργανώνεται υπό την αιγίδα της Α.Ε. του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, του Δήμου Λαρισαίων – Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών, του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα».

Είσοδος ελεύθερη.