Κριτική στο σχέδιο του τέως υπουργού Παιδείας και πανεπιστημιακού Κώστα Γαβρόγλου για την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ και τα νέα τμήματα άσκησε ο επίσης πανεπιστημιακός Αντώνης Λιάκος, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Διαλόγου επί υπουργίας Νίκου Φίλη και μετείχε στην πρόσφατη πρωτοβουλία «Γέφυρα».

Βεβαίως, η κριτική έρχεται εκπρόθεσμα, καθώς το σχέδιο Γαβρόγλου ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Απρίλιο. Ο κ. Λιάκος επικρίνει τον κ. Γαβρόγλου λέγοντας ότι δεν δικαιολογείται ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι συγχωνεύσεις ΤΕΙ.

Ειδικότερα, ο κ. Λιάκος σχολίασε: «Κάνοντας κριτική στη Ν.Δ., δεν χρειάζεται να υπερασπίζουμε και πεπραγμένα καταφανώς άστοχα. Υπάρχει ένας υπερπληθωρισμός πανεπιστημιακών τμημάτων τα οποία, από τη δεκαετία του 1990, δημιουργούνταν με ΕΠΕΑΕΚ και άλλες ευρωπαϊκές ενισχύσεις, χωρίς σχέδιο, χωρίς μελέτη, χωρίς υποδομές.

Μερικά πράγματι πέτυχαν και από την άποψη αυτή το Παν. Θεσσαλίας είναι παραδειγματικό. Υπήρξαν όμως θνησιγενή και καχεκτικά, χωρίς αντικείμενο, χωρίς υποδομές, απλώς διέξοδοι για εισακτέους που δεν τα ήθελαν. Τα έχουμε πει αυτά στον εθνικό και κοινωνικό διάλογο. Αλλαξε υπουργός και δεν υιοθετήθηκαν. Τμήμα Κινηματογράφου στη Φλώρινα και στα Ψαχνά Ευβοίας, μαζί με τμήμα Αεροδυναμικής στο ίδιο χωριό, δεν ξέρω πώς δικαιολογείται. Οπως και ο τρόπος που έγιναν οι περισσότερες συγχωνεύσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ».

Ο κ. Λιάκος, μετά την κριτική του στον κ. Γαβρόγλου, προτείνει «να κάνουμε σκληρή κριτική, δεν δίνουν οι δεξιοί λίγες αιτίες, θα δώσουν ακόμη περισσότερες, αλλά να μην εγκλωβιστούμε σε μάχες οπισθοφυλακών. Από την άλλη, επιβεβαιώνοντας όλους όσοι διαμαρτύρονται για τις μικροπολιτικές παρεμβάσεις βουλευτών στον σχεδιασμό των νέων τμημάτων, προχθές ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος επέκρινε τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών, που συζητεί τη μεταφορά της έδρας των τμημάτων Μηχανικών Περιβάλλοντος και Ιστορίας και Αρχαιολογίας από το Αγρίνιο στην Πάτρα. Επίσης, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Πέτη Πέρκα, σε ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Να μην τολμήσουν να σκεφτούν ότι το νεοσύστατο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας θα έχει την ίδια τύχη με τη Νομική Πάτρας».

Ευρύτερα, το υπουργείο Παιδείας θα μελετήσει τις απαντήσεις των ΑΕΙ για τις ανάγκες των νέων τμημάτων σε προσωπικό και υποδομές. Από το 2019-2020 θα λειτουργήσουν 133 νέα τμήματα και από το 2020-2021 και μετά θα λειτουργήσουν άλλα 38 νέα τμήματα σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Καθημερινή