«Τη μεθεπόμενη Κυριακή ψηφίζουμε για τη ζωή μας! Επιλέγουμε ανάμεσα σ’ αυτούς που μας χρεοκόπησαν και που θέλουν να επιστρέψουν στην εξουσία για να αποτελειώσουν το κοινωνικό κράτος και ανάμεσα σ’ εκείνους που οδήγησαν τη χώρα με ασφάλεια έξω από τα φουρτουνιασμένα μνημονιακά νερά και ήδη λαμβάνουν τα πρώτα μέτρα ανάταξης της οικονομίας και της κοινωνίας».

Τα παραπάνω επεσήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υποψήφιος βουλευτής Λάρισας με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, κατά τον απολογισμό των πεπραγμένων του το βράδυ της Παρασκευής στη Λάρισα.

Με φόντο το αρχαίο θέατρο της πόλης και μπροστά σε ένα πυκνό ακροατήριο, ο κ. Κόκκαλης μίλησε για την επιλογή του να στηρίξει την κυβέρνηση της οποίας είναι μέλος, το έργο του, το διακύβευμα των εκλογών και προπαντός τα όσα αφήνει παρακαταθήκη ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αναφέρθηκε στα όσα παρέλαβε η κυβέρνηση της οποίας είναι μέλλος, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων την ανεργία που ήταν στο 27% και την ανεργία των νέων στο 60%, τις 1 εκ. χαμένες θέσεις εργασίας την περίοδο 2010-2014 αλλά και τη θέσπιση του «υποκατώτατου μισθού» για τους νέους.

Εν συνεχεία εστίασε στο έργο της κυβέρνησης, τονίζοντας μεταξύ άλλων τη δημιουργία 380.000 νέων θέσεων εργασίας μέχρι τα τέλη του 2018, τη μείωση της ανεργίας κατά 8% και της ανεργίας των νέων κατά 13%, την αύξηση κατώτατου μισθού κατά 11% και 27% για τους νέους, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επέκταση 15 κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με κάλυψη πάνω από 215.000 εργαζομένων, τη μείωση της αδήλωτης εργασίας στο 9%, την καταπολέμηση παραβατικότητας στους χώρους εργασίας με νομοθετικές παρεμβάσεις και τη δράση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, τα προγράμματα εργασίας ύψους €2,4 δισ. για 240.000 ανέργους καθώς και τα στοχευμένα προγράμματα για νέους επιστήμονες σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας.

Σε ότι αφορά τα πλάνα της ερχόμενης τετραετίας για τον ΣΥΡΙΖΑ, προέταξε μεταξύ άλλων ως βασικούς στόχους, «στο τέλος της τετραετίας να έχουμε ξανακερδίσει όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην κρίση, με τη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες / ποσοστό ανεργίας αντίστοιχο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, αλλά και τη μείωση της ανεργίας των γυναικών στο 10%.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ «ΤΥΡΑΚΙ» ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ…

Ο κ. Κόκκαλης επετέθη κατά του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας μεταξύ άλλων πως «έρχεται έτσι απροκάλυπτα και με τυράκι τη δήθεν μείωση της φορολογίας – πότε θα την κάνει άραγε; Φέτος, του χρόνου, του παραχρόνου;

Σε πέντε χρόνια; Γιατί όσο περνούν οι μέρες αλλάζει το πράγμα. Έρχεται με αυτό το δέλεαρ, για να φέρει από την πίσω πόρτα την πλήρη ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους και των εναπομεινάντων εργασιακών κεκτημένων.»

ΣΤΗΡΙΞΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ…

Μιλώντας για την παρουσία του στο κυβερνητικό σχήμα, υπογράμμισε πως «εγώ δεν εγκατέλειψα τη βάρκα με την πρώτη φουρτούνα. Δεν κρύφτηκα από τα προβλήματα. Δεν παρέστησα τον δήθεν ήρωα καταγγέλλοντας την ίδια μου την κυβέρνηση.

Έμεινα στα δύσκολα, στήριξα αυτή την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα. Και το έκανα μετά λόγου γνώσεως, γιατί κατάλαβα πως ο αγώνας για την επίλυση των προβλημάτων των συμπολιτών μου είναι πάνω από το προσωπικό μου όφελος.»

ΓΙΑ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟ – ΚΕΛΛΑ

Αμέσως μετά σχολίασε τη διακαναλική συνέντευξη στην οποία δε συμμετείχαν τελικά οι βουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Χαρκόπουλος και Κέλλας, αν και αρχικά είχαν αποδεχθεί, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «τους προκάλεσα φίλες και φίλοι τους συναδέλφους βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία, τους κυρίους Χαρακόπουλο και Κέλλα.

Στα ίσια και παλικαρίσια να μιλήσουμε για τα προγράμματά μας, για τις θέσεις των κομμάτων μας και φυσικά για το τι έχουμε κάνει εμείς για τον τόπο μας. Να ακούσει ο κόσμος, να κρίνει, να συγκρίνει και να συμπεράνει.

Συνειδητά είπαν «ναι» στη δικαναλική παριστάνοντας μάλιστα και τους είρωνες με φράσεις του τύπου, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Μετά μάλλον το ξανασκέφτηκαν και άφησαν τη ρόδο και το πήδημα και την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια!

Ας είναι, θα τους κρίνει κι αυτούς ο λαός σε λίγες ημέρες. Θα αποφασίσει αν είναι χρησιμότεροι στη βουλή εκείνοι που παράγουν έργο και ζητούν διάλογο ή εκείνοι που κρύβονται πίσω από εύκολους μονολόγους.»

ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Αναφερόμενος στο έργο του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως «ο βασικός πρωτεργάτης δεν ήμουν εγώ. Ήταν ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο μελετητής, οι συνεργάτες μου στο υπουργείο.

Είμαι υπερήφανος που έβαλα ένα μικρό λιθαράκι γι’ αυτό που λέγεται Αβερώφειος Γεωργική Σχολή. Ευελπιστώ πως μετά τις εκλογές μαζί με το δήμαρχο και τον περιφερειάρχη θα ολοκληρώσουμε αυτό το σημαντικό έργο.

Επίσης που κάναμε πράξη αυτό για το οποίο οι άλλοι μιλούσαν ως κάτι μακρινό, κάτι δύσκολο, τη γαλακτοκομική σχολή της Ελασσόνας. Για να επενδύσουμε στη γνώση και να κάνουμε συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων, όλα όσα απλόχερα μας έχει δώσει ο θεός στον τόπο μας.

Εδώ από τον τόπο μας, τη Λάρισα ξεκίνησε η ενεργειακή επανάσταση για την πραγματική μείωση του κόστους παραγωγής στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Με την πρώτη αγροτική ενεργειακή κοινότητα. Δίνοντας την ευκαιρία σε λίγα χρόνια στους αγρότες να απαλλαγούν πλήρως από  το κόστος άρδευσης.

Τολμούν, έχουν το θράσος και μιλούν για τις ανοιχτές τιμές στα αγροτικά προϊόντα, όταν εμείς με δική μας απόφαση βάλαμε μετά από δεκαετίες τέλος στη μάστιγα των ανοιχτών τιμών στο βαμβάκι.

Με το ίδιο θράσος μιλούν και για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος είναι από τη δεκαετία του ’50 και τόσες κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτε. Να τους το πω λοιπόν και πάλι: Δε χρειάζεται να κοροϊδεύουν τους αγρότες. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ θα αλλάξει ή μάλλον αλλάζει ήδη αφού η δική μας κυβέρνηση πήρε τη σχετική απόφαση με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ στα τέλη του περασμένου έτους.

Μιλούν για υγιή συνεργατισμό εκείνοι που σε μία νύχτα έβαλαν λουκέτο στους συνεταιρισμούς αφήνοντας τους αγρότες απροστάτευτους και τα περιουσιακά στοιχεία των ενώσεων στα χέρια ιδιωτών. Και λένε ότι έφταιγε η κακοδιαχείριση. Ποιος όμως ήταν στην κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια της κακοδιαχείρισης; Οι ίδιοι δεν ήταν; Δεν έβλεπαν, δεν άκουγαν; Ας διαλέξουν επιτέλους τι είναι: Εντεταλμένοι ή ανίκανοι;

Με τους αγρότες, τους συνεργάτες μου, τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τους φορείς, δώσαμε μεγάλες μάχες όλα αυτά τα χρόνια σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες. Κι έρχονται αυτοί οι κύριοι σήμερα από την άνεση του αντιπολιτευτικού καναπέ, να μιλήσουν για πράγματα που θα έπρεπε να λογοδοτούν και να ζητούν συγνώμη από τον ελληνικό λαό!

Εμείς λοιπόν είμαστε εδώ απόψε και μπορούμε να κοιτάμε τους πολίτες και τους αγρότες στα μάτια για όλα όσα μαζί πετύχαμε.

Για τη λειτουργία της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των κόκκινων δανείων όπου εντάχθηκαν 61.000 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.

Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για αγρότες με οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία

Για τις ρυθμίσεις στη ΔΕΗ, τη μη έκδοση λογαριασμού αγροτικού τιμολογίου την περίοδο της άρδευσης, αλλά στο πέρας αυτής και την επίτευξη βιώσιμων ρυθμίσεων προς όφελος των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ.

Για την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων από ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ

Για την άμεση και δίκαιη καταβολή των ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ

Για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω του ΕΤΕΑΝ ύψους 915εκ€ για χρηματοδότηση του πρωτογενούς τομέα

Αυτό είναι το μαρτύριό τους, να ακούν την αλήθεια. Αυτή την αλήθεια που ήθελαν να αποφύγουν και κρύφτηκαν από τα ντιμπέιτ και τις διακαναλικές.

Γιατί για πρώτη φορά η Ελλάδα είδε να υλοποιείται καινοτόμο στρατηγικό σχέδιο στον τομέα της φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης

Γιατί βελτιώθηκε επιτέλους το θεσμικό πλαίσιο των επενδύσεων με “fast track” διαδικασίες που δημιούργησαν επενδυτικό ορίζοντα ύψους 1 δις € και μεσοπρόθεσμα πάνω από 4.000 θέσεις εργασίας.

Γιατί καταφέραμε να συνδέσουμε τους παραγωγούς και τους μεταποιητές. Μόνο στη Λάρισα, καλλιεργούνται σήμερα πάνω από 1.000 στρέμματα βιομηχανικής κάνναβης με συμβολαιακή γεωργία.

Λάβαμε σειρά μέτρων για την οικονομική ενίσχυση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με

* Ακατάσχετο επιδοτήσεων

* Αφορολόγητο έως 9.550€

* Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και μείωση της φορολογίας για συνεταιρισμένους αγρότες και συνεταιρισμούς

* Κατάργηση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί

* Από 1/1/2019 33% μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο σύνταξης για τους αγρότες

Γιατί εμείς στηρίξαμε και υποστηρίξαμε με θεσμικά και φορολογικά κίνητρα τις αγροτικές οργανώσεις και τις ομάδες παραγωγών. Με προνομιακή μεταχείρισή τους στα προγράμματα του ΠΑΑ.

Με τη στήριξη 150 επιχειρησιακών προγραμμάτων σε οπωροκηπευτικά και δενδρώδη, ύψους 40 εκ. ευρώ το χρόνο.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

«Στήριξα στα δύσκολα αυτή την κυβέρνηση» επανέλαβε ο Λαρισαίος υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – «Προοδευτική Συμμαχία», εξηγώντας ότι «ο Ελληνικός λαός πίστεψε ότι μπορούσαμε το 2015 και γι’ αυτό μας εμπιστεύτηκε τη διοίκηση της χώρας. Είμαι βέβαιος πως και στις 7 Ιουλίου, θα δείξει ξανά με σθένος αυτή την αποφασιστικότητα.

Θα λάβει σοβαρά υπόψη την ατζέντα εκείνων που χρεοκόπησαν τη χώρα και σήμερα θέλουν να επιστρέψουν στην εξουσία για να ολοκληρώσουν τα νεοφιλελεύθερα σχέδιά τους για μία κοινωνία – γαλέρα, στα χέρια των ολιγαρχών.

Το δίλημμα λοιπόν είναι ή θα προχωρήσουμε μπροστά αποφασίζοντας εμείς για το μέλλον μας, ή θα παραδώσουμε τη χώρα σ’ εκείνους που την έστειλαν στην αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την έκαναν παροικία χρέους της Ευρώπης.»

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ, ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ…

Εμφανώς συγκινησιακά φορτισμένος, ο κ. Κόκκαλης έκλεισε την ομιλία του καταχειροκροτούμενος, λέγοντας πως «το ταξίδι της πολιτικής ξεκίνησε για μένα το 2015. Ένα ταξίδι με μπουνάτσες αλλά και φουρτούνες. Σε αυτό το ταξίδι συνοδοιπόρους είχα και έχω τους απλούς καθημερινούς πολίτες.

Γνώρισα ανθρώπους αξιόλογους με δημιουργικές προσωπικότητες, ανθρώπους με ευαισθησίες, ανησυχίες, που με έκαναν ακόμη πιο περήφανο για τον τόπο μου και αυτούς τους ανθρώπους προσπάθησα να υπηρετήσω τόσο με το έργο μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και σκύβοντας πάνω σε προσωπικά και οικογενειακά τους προβλήματα, πολλά εκ των οποίων καταφέραμε και λύσαμε, άλλα όμως δε μπορέσαμε.

Θέλω πραγματικά να σας ευχαριστήσω για την αγάπη που μου δείχνετε καθημερινά και για το βλέμμα εμπιστοσύνης που αντικρίζω στα μάτια σας.

Ξέρετε, το να έχει κάποιος ένσημα στην εργασία του, στη δουλειά του, είναι μεγάλο πράγμα. Εγώ έχω μόνο τέτοια! Δεν έχω κομματικά ένσημα, δεν έχω γραμμάτια από το παρελθόν, δεν είμαι γόνος πολιτικού τζακιού, ούτε υπηρέτησαν στην αυλή κάποιας πολιτικής κάστας.

Αντλώ τη δύναμή μου μόνον από την κοινωνία και μόνον για την κοινωνία εργάζομαι. Αντλώ τη δύναμή μου από εσάς και για εσάς. Το λέω με την καρδιά μου… δε θα σας ξεχάσω ποτέ, θα είμαι κοντά σας την επόμενη ημέρα απ’ όποιο μετερίζι κι αν βρίσκομαι.

Θυμηθείτε, σκεφτείτε, αποφασίστε. Σας ευχαριστώ.»
Να σημειωθεί τέλος πως τον κ. Κόκκαλη προλόγισε η ηθοποιός του Θεσσαλικού Θεάτρου Αλίκη Τσάκου.