Με πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις συνεχίζεται το καλοκαίρι στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, με ποικίλα εικαστικά ερεθίσματα να περιμένουν τους επισκέπτες, από τα αριστουργήματα της ελληνικής ζωγραφικής του 19ου & μέσα 20ου αιώνα της Μόνιμης Συλλογής Κατσίγρα και της Συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης μέχρι τις φωτογραφίες-τεκμήρια της τοπικής μας ιστορίας και των έργων των μικρών δημιουργών του Ελεύθερου Εργαστηρίου.

Ωράριο λειτουργίας: Τρ. έως Κυρ. 10:00-14:00, & 18:00 –21:00

Η είσοδος σε όλες τις εκθέσεις είναι ελεύθερη.

Μόνιμη Συλλογή
Ε π α ν α σ ύ ν δ ε σ η - Ο Τόπος, η Ιστορία, οι Άνθρωποι στη Συλλογή Κατσίγρα
Επανασχεδιασμός της Μόνιμης Συλλογής
Επιμέλεια: Συραγώ Τσιάρα

Η επανασχεδιασμένη έκθεση της συλλογής προτείνει μια νέα αφήγηση στην οποία πρωταγωνιστούν ο τόπος και οι άνθρωποι στην ιστορική εξέλιξη των μεταξύ τους σχέσεων. Τα έργα τέχνης δεν αντιμετωπίζονται μόνο ως φορείς αισθητικής αξίας, αλλά και ως πολύτιμη πηγή πληροφοριών για την οργάνωση των κοινωνικών σχέσεων, καθώς και την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με το φυσικό και δομημένο περιβάλλον. «Το Πνεύμα του Τόπου», τα «Ιδανικά πλάσματα», η «Οικειότητα» και η «Αγωνιστικότητα» είναι οι βασικές έννοιες γύρω από τις οποίες δομείται η έκθεση, με στόχο να ενεργοποιήσει τη βιωματική προσέγγιση των επισκεπτών.

«Η μνήμη της πόλης- Λάρισα-Κατοχή-Απελευθέρωση 1941-44»

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στον εξωτερικό χώρο της Βιβλιοθήκης παρουσιάζεται η έκθεση «Η μνήμη της πόλης- Λάρισα-Κατοχή-Απελευθέρωση 1941-44» με φωτογραφίες από το αρχείο του Βύρωνα Μήτου, της συλλογής της Φωτοθήκης Λάρισας, της Ισραηλιτικής Κοινότητας, της συλλογής Ζαμπερίν και  της συλλογής Τάκη Τλούπα. Η ομάδα ιστορικής έρευνας Φωτοθήκη Λάρισας ανέλαβε την ταυτοποίηση των φωτογραφιών, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι γερμανικές φωτογραφίες έχουν στρατιωτική και ιστορική αξία κι είναι λαογραφικές. Εκτός των άλλων, δείχνουν και την καθημερινότητα της Ελλάδας της Κατοχής. Οι φωτογραφίες, γενικά προκαλούν θλίψη και συναποτελούν μια ελεγεία, θα έλεγε κανείς, της καταστραμμένης Λάρισας της Κατοχής».

Τρέχουσες εκθέσεις

«ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΦΗΓΗΣΗ Η Μνήμη, η παράδοση και το Ανθρώπινο Αποτύπωμα στη Συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείου Γ.Ι.Κατσίγρα»
Επιμέλεια: Μάγδα Κουμπαρέλου

Η έκθεση με τίτλο «Παράλληλη Αφήγηση», αναδεικνύει τα έργα της συλλογής που προέρχονται από αγορές-δωρεές και δημιουργεί ένα γόνιμο διάλογο με αυτά της επανασχεδιασμένης μόνιμης συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα με τίτλο «Επανασύνδεση». Η παρούσα έκθεση καταδεικνύει τον πλούτο της συλλογής της Πινακοθήκης, περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής Ελλήνων καλλιτεχνών, που εκτίθενται για πρώτη φορά, και αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες: την Μνήμη, την Παράδοση και το Ανθρώπινο Αποτύπωμα.
Διάρκεια έκθεσης: έως 30 Σεπτεμβρίου 2019

«Αντώνιος Γαλερίδης. Δώρημα καρδιάς»
Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης

Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα και της Φωτοθήκης Λάρισας του Ομίλου Φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας, με την υποστήριξη του Συλλόγου «Φίλοι της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα» και την επιμελείται ο Γιάννης Μπόλης, ιστορικός της τέχνης. Τα εικονογραφημένα επιστολικά δελτάρια και οι φωτογραφίες του Αντώνη Γαλερίδη συνιστούν μια πρωτότυπη συλλογή, που συγκεντρώθηκε με πάθος και αγάπη, ταξινομήθηκε και καταγράφηκε με επιμέλεια και ακρίβεια – μια συλλογή που ενέχει τη σημαντικότητα ενός μοναδικού αρχείου τεκμηρίωσης και μελέτης της τοπικής ιστορίας.
Διάρκεια έκθεσης: έως 31 Αυγούστου 2019

«Τα χρώματα σε νέες περιπέτειες…» Ομαδική έκθεση παιδικής-εφηβικής ζωγραφικής και κεραμικής του Ελεύθερου Εργαστηρίου Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Η έκθεση περιλαμβάνει περί τα 300 ατομικά έργα ζωγραφικής (εφηβικά σχέδια με μολύβι, κάρβουνο και χρώμα, παιδικές ζωγραφιές με μολύβι, χρώμα και διάφορες τεχνικές) και κεραμικής (διακοσμημένα πήλινα αντικείμενα). Αρωγοί στην προσπάθεια των μαθητών για έκφραση μέσα από την καλλιτεχνική εμπειρία στέκονται οι καθηγητές του Ελεύθερου Εργαστηρίου, απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών.
Φέτος συμμετέχουν: Ανδρεάδη Λάγια, Γκουντουβά Μαριάννα, Δημοπούλου Μαρίλια, Ζησοπούλου Μαρία, Καλαμάρας Γιώργος, Μουτουσίδης Θάνος, Οικονόμου Δήμητρα, ΠαπαναστασίουΣίσσυ.
Διάρκεια έκθεσης: έως 30 Ιουνίου 2019

Έκθεση συλλεκτικής αφίσας «Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα μέσα από τις αφίσες της»

Εγκαινιάζεται από την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019 έκθεση συλλεκτικής αφίσας με τίτλο «Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα μέσα από τις αφίσες της» στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα. Η έκθεση περιλαμβάνει συλλεκτικές αφίσες της Δημοτικής Πινακοθήκης σχετικά με εκθέσεις από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Στα 34 χρόνια λειτουργίας της, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα έχει εμπνευστεί και παρουσιάσει εκατοντάδες αφίσες επικοινωνώντας τις εκθέσεις και τις δράσεις της.

Τέλος, οι επισκέπτες του Μουσείου έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν τον καφέ ή το ποτό τους, να κάνουν την βόλτα τους και να ψυχαγωγούνται σε έναν εναλλακτικό χώρο, στο καφέ-μπαρ της Πινακοθήκης. Ένας φιλόξενος χώρος που λειτουργεί από τις 10.00 π.μ. - 12.00 μ.μ. καθημερινά, ένα σημείο συνάντησης ανοιχτό για όλους!