Καθοδική πορεία ακολουθεί τις τελευταίες ημέρες η τιμή παραγωγού στο χοιρινό κρέας, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση λόγω των εορτών των Χριστουγέννων έχει τριπλασιαστεί, όπως μας ανέφεραν αρκετοί ιδιοκτήτες χοιροτροφικών μονάδων. Την ίδια ώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι μέσες τιμές στο χοιρινό κρέας έχουν σταθεροποιηθεί τους τελευταίους μήνες, καταγράφοντας μάλιστα και ανοδικές τάσεις τις τελευταίες εβδομάδες.
Όπως μας ανέφερε ο κ. Βαγγέλης Μπουχλαριώτης που διαθέτει μονάδα με 350 χοιρομητέρες στον Άγιο Γεώργιο Λάρισας: «μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό. Δηλαδή η ζήτηση να έχει τριπλασιαστεί, αλλά οι τιμές να ακολουθούν καθοδική πορεία, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, μη ξεπερνώντας τα 1,25 ευρώ το κιλό».
Ο κ. Μπουχλαριώτης θεωρεί ότι υπεύθυνες γι’ αυτή την κατάσταση είναι οι αθρόες εισαγωγές και το γεγονός ότι δεν γίνεται ποιοτική κατάταξη των χοίρων στα σφαγεία. «Σε όλο τον κόσμο τα σφάγια κατατάσσονται ποιοτικά, ανάλογα με το λίπος τους και πολλά άλλα χαρακτηριστικά. Αυτό δεν γίνεται μόνο στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να διευκολύνονται οι εισαγωγές και ο παραγωγός εδώ να εισπράττει πολύ χαμηλές τιμές».
«Δεν δικαιολογείται με κανένα τρόπο η τρέχουσα τιμή του παραγωγού, καθώς η ζήτηση έχει αυξηθεί αρκετά λόγω των γιορτών. Πριν το Δεκέμβριο η τιμή ήταν 1,30 ευρώ το κιλό, ενώ τώρα δεν ξεπερνά το 1,25 ευρώ το κιλό. Κάτι πρέπει να γίνει», μας ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μπούκας από την Pigland - Κτηνοτροφική Νεοχωρακίου Θήβας (νομός Βοιωτίας).
Θορυβημένος για την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τις τιμές εμφανίστηκε εξάλλου μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων, κ. Γιάννης Μπούρας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι με τέτοιες τιμές δεν βγαίνει ούτε το κόστος παραγωγής. Σύμφωνα με τον ίδιο στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, λειτουργούν περίπου 500 χοιροτροφικές μονάδες.
Αντίθετη εν τω μεταξύ πορεία ακολουθούν οι μέσες τιμές παραγωγού χορινού κρέατος στην ΕΕ. Έτσι στις 11 Δεκεμβρίου ήταν 1,34 ευρώ ευρώ το κιλό, 10 λεπτά δηλαδή πάνω από τις τρέχουσες τιμές στην Ελλάδα. Στις 4 Δεκεμβρίου οι μέσες τιμές στην ΕΕ ήταν 1,31 ευρώ το κιλό.

Αλέξανδρος Μπίκας (agrotypos.gr)