«Ξενοφών» ή «Ζορμπάς», όπως και αν ονομάστηκε, ο μεσογειακός κυκλώνας που έπληξε από την περασμένη Παρασκευή έως και τη Δευτέρα την Ελλάδα, με τη μεγαλύτερη ένταση φαινομένων να καταγράφεται το σαββατοκύριακο, έφερε ισχυρές ριπές ανέμων, μεγάλου ύψους κύματα, αλλά και πολύ μεγάλα ύψη βροχής.

Εκτεταμένες ζημιές καταγράφηκαν σε καλλιέργειες όπως της ελιάς, του βαμβακιού, των εσπεριδοειδών, αλλά και των σταφυλιών που δεν είχαν συγκομιστεί, ενώ ούτε τα κηπευτικά και τα θερμοκήπια γλύτωσαν από το μένος του καιρού.
Oπως σημειώνει η ιστοσελίδα ypaithros.gr μεγαλύτερη ήταν η ζημιά στον κάμπο, αφού οι ισχυρές βροχές του σαββατοκύριακου έπληξαν κυρίως το βαμβάκι, σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή για την καλλιέργεια.

Αρκετοί παραγωγοί στον Νομό Λάρισας, λόγω οψίμισης, δεν πρόλαβαν να συγκομίσουν το προϊόν, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, οι οποίοι κατάφεραν να συγκομίσουν το μεγαλύτερο ποσοστό της φετινής σοδειάς.

Ένα ποσοστό περίπου 45%-50% του βαμβακιού συλλέχθηκε πριν από τις βροχές στον Νομό Λάρισας, με τους παραγωγούς να ελπίζουν ότι η ηλιοφάνεια που ακολούθησε θα βοηθήσει στο στέγνωμα των καρυδιών, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο της καραμελοποίησης, δηλαδή της ποιοτικής υποβάθμισης του προϊόντος. Σε μικρότερο βαθμό ήταν οι ζημιές που σημειώθηκαν σε ασυγκόμιστα αμύγδαλα και ελιές.


ypaithros.gr