Τις επόμενες 15 μέρες αναμένουν οι ειδικοί να φτάσει στο αποκορύφωμά του ο κύκλος που κάνει ο ιός του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας. Ήδη, οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών στην Ελλάδα από τις αρχές του 2018 φτάνουν τους 107, ενώ 11 έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του ιού.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, Καθηγητής στο Εργαστήρι Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Λάρισας, και μέλος της επιστημονικής επιτροπής που παρακολουθεί και καταγράφει την πορεία και την συμπεριφορά του ιού του Δ.Νείλου στην Ελλάδα, εκτίμησε ότι οι άνθρωποι που θα μολυνθούν με τον ιό και θα εμφανίσουν συμπτώματα θα αυξηθούν τις επόμενες μέρες και στη συνέχεια τα κρούσματα θα μειωθούν έως ότου ίσως και μηδενιστούν.
Το καινούριο χαρακτηριστικό του ιού του Δ.Νείλου στην Ελλάδα φέτος είναι ότι καταγράφηκε για πρώτη φορά σε περιοχές με μηδενικά κρούσματα όλα τα προηγούμενα έτη και μάλιστα αρκετά μακρυά από τις συνήθεις εστίες.
Αυτό μελετούν τώρα οι ειδικοί και συμβουλεύουν να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως να μην αφήνουμε λεκάνες, κουβάδες, πιατάκια γλάστρας κλπ με στάσιμο νερό, να προσπαθούμε να αποφεύγουμε την έκθεση νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα, ώρες στις οποίες κυρίως τα μολυσμένα κουνούπια έχει παρατηρηθεί ότι τσιμπάνε, να φοράμε μακρυμάνικα, εντομοαπωθητικά σπρέι κλπ.
Από την πλευρά της η Πολιτεία έχει κάνει ό,τι έπρεπε να κάνει, με ψεκασμούς και άλλα προληπτικά μέτρα, διαβεβαίωσε ο κ.Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος αποδίδει τα αυξημένα φετινά κρούσματα στον ήπιο χειμώνα και το υγρό καλοκαίρι που ευνόησαν την εμφάνιση μεγάλων πληθυσμών κουνουπιών.
Οι θάνατοι λόγω μετάδοσης του ιού από κουνούπια σε ανθρώπους αφορούν σύμφωνα με τους επιστήμονες περιπτώσεις ανοσοκατεσταλμένων, με χρόνιες παθήσεις κλπ.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου, όπου έχει εμφανιστεί όπως Αμερική, Κροατία, Σερβία και αλλού, ενδημεί, οπότε θα πρέπει χωρίς πανικό και λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα να μάθουμε να ζούμε με αυτό, μας είπε ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
Τα κουνούπια μολύνονται από άγρια πτηνά που μεταφέρουν το ιό με την αποδημία τους, ωστόσο ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο (που έχει προσβληθεί) σε άνθρωπο.

ert.gr