Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι οργανώσεις του ΚΚΕ-ΚΝΕ Θεσσαλίας για τις εξελίξεις στο Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ Θεσσαλίας.
Στη συνέντευξη παρέστησαν οι Κώστας Στεργίου, Βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, Γιάννης Παντελίδης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και Αχιλλέας Σίμος, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

Eιδικότερα στο σχετικό κείμενο που διανεμήθηκε αναφέρονται τα εξής:

Η  αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής προχωρά και στην περιοχή μας με το νέο Πανεπιστήμιο που θα προκύψει από την συγχώνευση του ΠΘ με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.  Με βάση την πρόταση του υπουργείου έχουμε ένταξη τμημάτων του ΤΕΙ σε σχολές του Πανεπιστημίου, ίδρυση νέων σχολών, ίδρυση νέων τμημάτων, κατάργηση τμημάτων κατάργηση τμημάτων μέχρι το 2024 και ταυτόχρονη ίδρυση διετών προγραμμάτων κατάρτισης από το Παν/μιο.  Αυτό αφορά κύρια τα τμήματα της ΣΤΕΦ, της ΣΤΕΓ Λάρισας και το τμήμα των ιατρικών εργαστηρίων. Για τα συγκεκριμένα τμήματα προβλέπεται να πάρουν εισακτέους τη νέα χρονιά και να κλείσουν σε 6 χρόνια. Για τους σπουδαστές αυτούς δεν προβλέπεται να ενταχθούν στο νέο Πανεπιστήμιο, αλλά να μπορούν όσοι θέλουν αφού πάρουν πτυχίο  να ενταχθούν  με κατατακτήριες στο ΠΘ. Έχουμε ακόμη  ίδρυση διετών προγραμμάτων κατάρτισης από το Παν/μιο.
Με την  πρόταση του υπουργείου:
-    Επιχειρείται από τη μία η καλλιέργεια αυταπατών στους σπουδαστές του ΤΕΙ, για δήθεν αναβάθμιση των σπουδών τους.
-    Την ίδια  ώρα υπάρχουν και σπουδαστές που βλέπουν  το μέλλον τους αβέβαιο καθώς υπάρχουν τμήματα που προτείνεται να κλείσουν, να μετατραπούν επί της ουσίας σε διετής κύκλους κατάρτισης. Για όσους φοιτούν σήμερα στις σχολές του ΤΕΙ οι σχολές τους σταδιακά θα κλείσουν μέχρι το 2024, ενώ οι ίδιοι δεν θα μπορούν να ενταχθούν στις νέες σχολές που θα δημιουργηθούν από την απορρόφηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας στο ΠΘ.
-    Από την άλλη στους φοιτητές του Πανεπιστημίου από τη μία προβάλλεται ότι με την ίδρυση των νέων τμημάτων το πανεπιστήμιο θα αναβαθμιστεί και από την άλλη παρουσιάζεται το ΤΕΙ ως πηγή υποβάθμισης του κύρους και του έργου του ΠΘ.
Το κύριο ζήτημα που πρέπει να απαντηθεί από όλους είναι: Ποιος είναι ο στόχος τέτοιων αλλαγών; Ποιος επωφελείται; Τι πρέπει να διεκδικήσουμε ώστε "να μην πληρώσουν και πάλι το μάρμαρο οι φοιτητές - σπουδαστές, οι εργαζόμενοι";
Οι αλλαγές αυτές αποτελούν πολιτική προσαρμογής του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις παραγγελίες των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αυτό το βρώμικο "συμβόλαιο" έχει αναλάβει η κυβέρνηση. Πιο ειδικά, πρόκειται για προσαρμογή στο στόχο της "δίκαιης ανάπτυξης", που διαφημίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Δηλαδή, τη στήριξη των κερδών μεγάλων εταιρειών της περιοχής π.χ. στον Αγροτοδιατροφικό Τομέα,  στον τομέα της ιδιωτικής υγείας, στον τομέα του τουρισμού –πολιτισμού. Αυτούς έρχεται να εξυπηρετήσει η δημιουργία των νέων σχολών, τα διετή προγράμματα κατάρτισης .Θα τους παρέχουν τσάμπα εργατικό δυναμικό μέσω πρακτικής άσκησης και μαθητείας και τσάμπα έρευνα.
Ακόμα με το σχέδιο αυτό προωθείται  η εξοικονόμηση πόρων για να προκύπτουν τα ματωμένα πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τα μνημόνια διαρκείας.
Κανένα όφελος δηλαδή για αυτούς που φοιτούν τώρα στα 2 ιδρύματα, τους αποφοίτους και τα λαϊκά στρώματα.
Δεν έχουμε  καμιά αυταπάτη ότι με  το νέο πανεπιστήμιο  έχουμε αύξηση της χρηματοδότησης, προσλήψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, εργαστηριακές και άλλες υποδομές (εστίες, λέσχες κλπ.).
Τα μεγάλα, ουσιαστικά προβλήματα που καθιστούν ήδη οριακή την κατάσταση στη λειτουργία των ιδρυμάτων  παραμένουν.
Παραμένουν:
- Η συνεχής υποβάθμιση των σπουδών ώστε να προετοιμάζεται ο αυριανός φτηνός και ευέλικτος εργαζόμενος.
- Η έλλειψη διδακτικού και λοιπού προσωπικού.
- Η παντελής απουσία της φοιτητικής μέριμνας. Ειδικά για το υπάρχον Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει εστία.
- Η μεταφορά σημαντικής γνώσης στα μεταπτυχιακά ειδίκευσης και στα σεμινάρια πιστοποίησης.
- Η επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων που αντιμετωπίζει τη γνώση σαν εμπόρευμα και τους φοιτητές ως "πελάτες" που αγοράζουν από τον "τιμοκατάλογο" των ακριβών μεταπτυχιακών, των νέων 2ετών προγραμμάτων, των προγραμμάτων πιστοποίησης κλπ.
Την ίδια ώρα σαν κοροϊδία περισσότερο ακούγεται το επιχείρημα ότι "πλέον οι απόφοιτοι του νέου Πανεπιστημίου θα έχουν πλήρως κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα" όταν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει έναν εργασιακό "μεσαίωνα", όταν διατηρείται και διευρύνεται η κατηγοριοποίηση των αποφοίτων για να πιέζουν τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω, όταν διαρκώς αποσυνδέεται το πτυχίο από το επάγγελμα.
Δεν θα μπορούσαν βέβαια τα πράγματα να είναι διαφορετικά, από τη στιγμή που για την κυβέρνηση είναι δεδομένη  η στρατηγική για μια Ανώτατη Εκπαίδευση άμεσα συνδεδεμένη αποκλειστικά με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, σε αντίθεση με τις λαϊκές ανάγκες.
Για όλα τα παραπάνω προβλήματα που διογκώνονται, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τα άλλα κόμματα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κτλ…)οι παράγοντες της τοπικής, οι διοικήσεις  των ιδρυμάτων κουβέντα δεν λένε…
Αντίθετα όλοι αυτοί εκμεταλλεύονται την αγωνία των σπουδαστών αδιαφορώντας ουσιαστικά για τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα τους και  αντιπαρατίθενται όχι για την ουσία των αλλαγών αλλά για την έδρα των τμημάτων (αν είναι στο Βόλο, τη Λάρισα ή αλλού).    
Δήθεν αντιδρούν ενάντια στις συγχωνεύσεις είτε γιατί θέλουν στην ουσία να υποδείξουν οι ίδιοι το σχέδιο συγχωνεύσεων για να εξασφαλίσουν τις μπίζνες και τις θεσούλες τους στα όργανα διοίκησης των νέων τμημάτων αφού μαζί με διάφορα μέλη ΔΕΠ όλο το προηγούμενο διάστημα επεξεργάζονταν τέτοιου είδους προτάσεις στα πλαίσια της κυβερνητικής κατεύθυνσης για ενίσχυση του πανεπιστημίου της αγοράς, είτε  ζητάνε να «εξαιρεθούν» συγκεκριμένα τμήματα γιατί βλέπουν τους φοιτητές και τους σπουδαστές ως πελάτες για τις τοπικές επιχειρήσεις
Για άλλη μια φορά φορτώνουν στις πλάτες των φοιτητών τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, προθυμοποιούμενες μάλιστα να παίξουν το ρόλο του διαμεσολαβητή που θα στέλνει στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας φτηνό εργατικό δυναμικό εν είδει μαθητείας και πρακτικής…
Καλούμε όλους τους σπουδαστές, τους εργαζόμενους και τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Θεσσαλίας να οργανώσουν  την πάλη τους.
Να απαιτήσουν :
-    Όχι στις συγχωνεύσεις που γίνονται με κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων και οδηγούν σε συγκολλήσεις τμημάτων που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.
-    Σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο να υπάρχει ένα και μοναδικό πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου.
-    Ενιαία προγράμματα σπουδών/επιστημονικό αντικείμενο, που να υπηρετούν τις απαιτήσεις της επιστήμης, της τεχνολογίας, τις ανάγκες του λαού και όχι των μονοπωλίων.
-    Το πτυχίο είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα και εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου και για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος.
-    Όχι στην κατηγοριοποίηση Ιδρυμάτων, πτυχίων και αποφοίτων, που διευρύνεται σήμερα με τα διετή και μονοετή προγράμματα σπουδών.
-    Άμεση κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Καμιά σκέψη για δίδακτρα στα προπτυχιακά, με όποια μορφή.
-    Αναβαθμισμένα, σύγχρονα συγγράμματα που να ανταποκρίνονται στις σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου. Υποδομές σύγχρονες, εξοπλισμένες, για όλες τις σύγχρονες διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες
-    Να παρθούν μέτρα για να μην πληρώσουν οι σπουδαστές και οι απόφοιτοι τις αλλαγές που θα γίνουν. Ειδικά για  τους σπουδαστές που τα τμήματα τους θα κλείσουν, χρειάζεται να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, να μην ανεχτούν την υποβάθμιση των σχολών τους, αφού θα κλείσουν, να μπορούν όλοι δίνοντας εξετάσεις να ενταχτούν στα αντίστοιχα τμήματα που θα προκύψουν
-    Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών.
-    Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές. Δωρεάν σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - αναλώσιμα - υλικά. Κατασκευή φοιτητικής εστίας για το νέο Πανεπιστήμιο.
-    Προσλήψεις μόνιμου διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού ώστε να καλύπτονται με επάρκεια όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες και οι υπηρεσίες του ιδρύματος.
-    Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδρύματος. Έξω οι εταιρείες από τις σχολές.
-    Πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους τους αποφοίτους. Να καταργηθεί ο απαράδεκτος διαχωρισμός για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών. Κανένας απόφοιτος με μισθό κάτω από 751 ευρώ.
Σε αυτήν τη βάση μπορεί να δυναμώσει η ενότητα και η κοινή πάλη όλων, ανεξαρτήτως Τμήματος και Σχολής, κόντρα στη λογική "ο καθένας να κοιτάει την πάρτη του" που καλλιεργούν διάφοροι. Ενότητα που είναι αναγκαία γιατί κανένα τμήμα από μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ενιαίας αντιλαϊκής επίθεσης.
Χρειάζεται να συμπορευτούν οι φοιτητές , οι καθηγητές , οι εργαζόμενοι  με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ που διαχρονικά παλεύει για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν προς όφελος των κοινωνικών αναγκών και όχι του κεφαλαίου.
Η πρόταση αυτή πατάει στις ανάγκες και τις δυνατότητες του σήμερα, όπως αυτές καθορίζονται από την ανάπτυξη των μέσων παραγωγής, της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης. Ταυτόχρονα είναι και η μοναδική που μπορεί να δώσει μεγαλύτερη δύναμη και προοπτική στους καθημερινούς μας αγώνες για τη βελτίωση των συνθηκών σπουδών!
Η πρόταση του ΚΚΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση προϋποθέτει και μια άλλη οικονομία, νέα μορφή κοινωνικής οργάνωσης και εξουσίας, με πραγματικά φιλεργατικό - φιλολαϊκό χαρακτήρα, η οποία θέτει στο επίκεντρο τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και όχι το κέρδος των μονοπωλίων. Με αυτόν τον όρο μπορεί να υπάρχει κεντρικός πανεθνικός σχεδιασμός και έλεγχος, στη βάση του οποίου θα προσδιορίζονται οι ανάγκες του πλήθους των αποφοίτων ανά κλάδο, ανά γεωγραφική περιοχή ώστε να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας.
Το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε μαζί στις κινητοποιήσεις ώστε κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην πληρώσει το λογαριασμό για τους δικούς τους σχεδιασμούς.