Σε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, αναφορικά με τις σοβαρότατες καταγγελίες πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας ότι τράπεζες δεσμεύουν τις αποζημιώσεις της κακοκαιρίας “Daniel”, καθώς και ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς.

Η Βουλευτής Λάρισας σημειώνει στην ερώτησή της ότι «Οι πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο του 2023, προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές. Δεκαεπτά συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους ενώ προκλήθηκαν τεράστια προβλήματα στην γεωμορφολογία της Θεσσαλίας, την τοπική οικονομία, τη ζωή και την καθημερινότητα των Θεσσαλών. Εν μέσω των προβλημάτων αυτών, με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, ορίστηκε η καταβολή αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς για τις καταστροφές που υπέστησαν στα σπίτια τους, την οικοσκευή, τις καλλιέργειες.

Οικονομικές ενισχύσεις που σύμφωνα με τον άρθρο 38 ν. 4315/2014 δεν κατάσχονται ούτε συμψηφίζονται με οφειλές των δικαιούχων προς το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, Πιστωτικά Ιδρύματα ή άλλους Φορείς, καταβάλλονται δε εξ ολοκλήρου, χωρίς καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων και δεν υπόκεινται σε φορολογία. Επίσης, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών προβλέφθηκε η παράταση της αναστολής διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πλημμυροπαθών».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Ευαγγελία Λιακούλη «σύμφωνα με καταγγελίες πλημμυροπαθών της περιοχής των Τρικάλων, υπάρχουν περιπτώσεις όπου τράπεζα αρνείται να χορηγήσει τις αποζημιώσεις που έχουν κατατεθεί από το Δημόσιο, δεσμεύοντάς τες για οφειλές των δικαιούχων, παρότι τούτες είναι κατά νόμο ακατάσχετες. Παρά δε τις διαμαρτυρίες τους, οι δεσμεύσεις συνεχίζουν να υφίστανται έως και σήμερα. Ταυτόχρονα, καταγγελίες υπάρχουν και για την περιοχή της Λάρισας, σύμφωνα με τις οποίες σπίτι πλημμυροπαθούς στη συνοικία Νέας Σμύρνης οδηγείται σε πλειστηριασμό εντός των επόμενων ημερών».

Η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας δίνουν καθημερινό αγώνα επιβίωσης. Κι ενώ οι πενιχρές αποζημιώσεις εκ μέρους του Δημοσίου δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους και την ολική καταστροφή με την οποία έχουν έρθει αντιμέτωποι, σήμερα διαπιστώνουν ότι αδυνατούν να εισπράξουν ακόμα και τη μικρή αυτή βοήθεια και κινδυνεύουν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Με τα δεδομένα αυτά, η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

«Έχει ενημερωθεί το Υπουργείο για τις περιπτώσεις πλημμυροπαθών της περιοχής των Τρικάλων που αντιμετωπίζουν την άρνηση της τράπεζας να τους αποδώσει τις αποζημιώσεις που δικαιούνται και οι οποίες είναι κατά νόμο ακατάσχετες; Έχουν αναφερθεί άλλες τέτοιες περιπτώσεις δέσμευσης αποζημιώσεων από τις Τράπεζες σε άλλες περιοχές της χώρας;

Πώς σκοπεύει το Υπουργείο να δώσει λύση στους πλημμυροπαθείς που αδυνατούν να εισπράξουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται ;

Πώς θα προστατευθούν οι πλημμυροπαθείς στη Λάρισα που βρίσκονται αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς, παρά τα οριζόμενα στη νομοθεσία;»