Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα «Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα» η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας – Γιώργος και Λένα Γουργιώτη σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και το περιοδικό «Δευκαλίων ο Θεσσαλός» εγκαινιάζουν την περιοδική έκθεση «Βελονιές Παράδοσης» την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 στις 11:00 στο Λαογραφικό  Ιστορικό  Μουσείο Λάρισας στην οδό Γ. Γουργιώτη (πάροδο οδού Φαρσάλων).

Η έκθεση θα περιλαμβάνει κεντήματα  από όλη την Ελλάδα, φιλοτεχνημένα με διάφορες βελονιές και σχέδια. Στόχος είναι να παρουσιαστεί η παραδοσιακή αυτή τεχνική με έμφαση στη χρήση των χειροποίητων κεντημάτων  για τον στολισμό της παραδοσιακής και αστικής κατοικίας.

Η έκθεση έχει συλλογικό χαρακτήρα καθώς πέρα από τα κεντήματα από τις συλλογές του  Μουσείου θα παρουσιάζονται και έργα από από ιδιωτικές συλλογές έπειτα από πρόσκληση που απηύθηναν το περιοδικό Δευκαλίων ο Θεσσαλός και το Μουσείο. Στην έκθεση θα εκτίθενται ενδεικτικά εργόχειρα από μέλη της Ισραηλιτικής κοινότητας καθώς και από το Λύκειο Ελληνίδων Λάρισας.

Τα κεντημένα χειροτεχνήματα  γίνονται εκθέματα και  θα παρουσιαστούν ως σημείο αναφοράς για την παραδοσιακή κοινωνία και όχι μόνο, αλλά και ως πηγή έμπνευσης για σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Στην έκθεση οι επισκέπτες θα βιώσουν επιπλέον  μια πρωτοποριακή εμπειρία χωρικής επαυξημένης πραγματικότητας. Το μουσείο θα ζωντανέψει τα παραδοσιακά κεντήματα μέσω ψηφιακής ολογραμματικής αναπαράστασης. Η νέα αυτή τεχνολογία θα εφαρμοστεί σε δύο κεντρικές εγκαταστάσεις εντός του μουσείου, προσφέροντας στους επισκέπτες την δυνατότητα εμβύθισης στην τέχνη του κεντήματος. 

Με τη χρήση προβολικών μηχανημάτων, οι εικόνες και τα σχέδια των κεντημάτων αποκτούν όγκο και κίνηση, δημιουργώντας ένα ζωντανό οπτικό θέαμα που είναι όχι μόνο εντυπωσιακό αλλά και εκπαιδευτικό. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τα κεντήματα όπως ποτέ άλλοτε, παρατηρώντας τις λεπτομέρειες και τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή τους με έναν πλήρως αλληλεπιδραστικό τρόπο. 

Στην  εκδήλωση θα συμμετάσχει σχήμα από το Μουσικό Σχολείο Λάρισας.

Επιμέλεια έκθεσης: Φανή Καλοκαιρινού-Επιστημονική Υπεύθυνη Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας

Διάρκεια: Έως τον Νοέμβριο 2024 

Η έκθεση περιλαμβάνει κεντήματα από τις εξής συλλογές: Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, Ισραηλιτική κοινότητα –Συναγωγή Λάρισας -Λεβή Αλέγρη, Μαγρίζου Μπέττυ, Μωυσή Ρίτα-, Λύκειο Ελληνιδων Λάρισας -Θέλμα Ζητονούλη-, Αντωνούλη Μαρία, Αργυροπούλου Θωμαή, Βλαχοπαναγιώτου- Μπατάλια Αικατερίνη, Γεωργάκη Θεοδώρα, Ευσταθίου Ζωή Κακογιαννάκη Ευφροσύνη, Καλοκαιρινού Ασπα, Καππέ Αντωνία, Καππέ Σταματία, Καραμανέ Αικατερίνη – (Ειρήνη), Καρανίκα Φώφη, Κόκα Ειρήνη, Κότση Κωνσταντίνα , Κούρτη Εύα, Κυρίτση Χρυσούλα, Κωστάντου Αγγελική,  Μεγαλοοικονόμου Σοφία, Μιχαηλίδου Μαρία, Μπέσιου Αριστέα, Μπλιούκα Ελένη, Μυλωνά Άννα, Πολέζε Χριστίνα Ρουστανη Νατασα, Στεργιούλα Γιούλα, Τσικαντέρη Ελισαβετ, Φίκα Ολυμπία, Χαλκιοπούλου Παρθενία, Χασάπη Χριστίνα.