Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, σε συνεργασία με τα Μέλη τη τετραμελούς Ομάδας Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, η οποία συγκροτείται από τη Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, κ. Καραγιώργου Αικατερίνη, ως Πρόεδρο και τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης, κλάδου ΠΕ70, κ. Μαγγόπουλο Γεώργιο, τη Ψυχολόγο, κλάδου ΠΕ23, κ. Σαβούρδου Ειρήνη και την Κοινωνική Λειτουργό, κλάδου ΠΕ30, κ. Ζέρβα Γεωργία, ως Μέλη, διοργανώνει επιμορφωτική Ημερίδα με θέμα «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: πρόληψη, παρέμβαση και καλές πρακτικές στο σχολείο και την οικογένεια», η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 και ώρα 10:00-14:00, στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα.

Η Ημερίδα είναι ανοιχτή για το κοινό και στοχεύει στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών των Σχολικών Μονάδων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, οι οποίοι/ες θα κληθούν να χειριστούν περιστατικά Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού, καθώς και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων/κηδεμόνων μαθητών και μαθητριών των Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και της τοπικής κοινωνίας συνολικά, στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές, με βαθιά γνώση του φαινομένου και με πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπισή του, θα βοηθήσουν την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο/η να το κατανοήσει βαθύτερα, να αναζητήσει και να εφαρμόσει τις βέλτιστες πρακτικές στην αντιμετώπισή του.

Πρόγραμμα της Ημερίδας:

«Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: πρόληψη, παρέμβαση και καλές πρακτικές στο σχολείο και την οικογένεια»

9:30-10:00 Προσέλευση

10:00-10:20 Χαιρετισμοί

10:20-10:40 Ηλίας Κουρκούτας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης (webex), «Ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά εμπλεκόμενων ομάδων, ρόλος γονέων και σχολικού πλαισίου: προτάσεις παρέμβασης».

10:40-11:00 Μιχάλης Παρασκευάς, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Δ/ντης του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Δικτυακών Τεχνολογιών, ΙΤΥΕ Διόφαντος (webex), «Εφαρμογή διαχείρισης αναφορών περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού».

11:00-11:20 Χριστίνα Ρούση, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Αξιοποιώντας τους πόρους του σχολείου στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού».

11:20-11:40 Αλέξανδρος Καραγεώργος, Ψυχολόγος – Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας, «Διαχείριση του bullying στο Σχολείο και Διασύνδεση με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας».

11:40-12:10 Διάλειμμα

12:10-12:30 Θοδωρής Θάνος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (webex), «Η οριοθέτηση της βίας ως μέρος της πρόληψης και της αντιμετώπισής της».

12:30-12:50 Κωνσταντίνος Ζαγοριανός, Παιδοψυχίατρος – ΚΕΔΑΣΥ Λάρισας, «Ψυχιατρικές δυσκολίες-διαταραχές και σχέση με τον σχολικό εκφοβισμό».

12:50-13:10 Εκπρόσωπος Ελληνικής Αστυνομίας, «Ο ρόλος της ΕΛ.ΑΣ. στη διαχείρηση περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού»

13:10-13:30 Γιώργος Μαγγόπουλος, Σύμβουλος Εκπαίδευσης, «Πρωτόκολλα Διαχείρισης Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού».

13:30-14:00 Συζήτηση

Λήξη Ημερίδας

Η παρουσία των όλων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική.

Όσοι/ες γονείς/κηδεμόνες, εκπαιδευτικοί και λοιποί ενδιαφερόμενοι/ες, αδυνατούν να προσέλθουν στην Ημερίδα, δύνανται να την παρακολουθήσουν διαδικτυακά, μέσω του παρακάτω συνδέσμου: 

https://minedu-secondary2.webex.com/minedu-secondary2/j.php?MTID=m85b54146eb3e52dffd48d104db5a8f2d